Regel van derden in de fotografie

Regel van derden in de fotografie

Fokelien Broekstra 675
In de meeste fotografieboeken en websites komt de regel van derde weleens voorbij. Maar tegenwoordig wordt er steeds minder nagedacht over het mooiste beeld maar wordt er juist meer gekeken naar de instellingen voor de foto. De compositie wordt hierdoor weleens vergeten en dat kun je voorkomen door de regel van derden in gedachten te houden.

Snapshot

Hoe duur jouw camera ook is, een foto kan altijd lijken op een snapshot. Je kunt de instellingen nog zo goed onder controle hebben, als je niet nadenkt over een beeld, ga je nooit het perfecte plaatje maken. Daarom leren wij jou in dit artikel meer over de regel van derden dat makkelijk toepasbaar is in je foto.

Regel van derden

De regel van derden is eigenlijk een soort leidraad om je compositie te bepalen. Door de regel van derden toe te passen. De regel van derden is een raster inĀ  je beeld met verschillende snijpunten. Deze snijpunten zijn de sterkste punten om je onderwerp te plaatsen. Soms is een onderwerp groter, zoals een boom. Plaats de boom dan op een van de verticalen lijnen. Hierdoor weet je gelijk of jij je camera recht houdt.

Extra geheugensteuntje

Regels zijn er om vanaf te wijken. Als jij al gevoel hebt bij het beeld kun je natuurlijk altijd zelf de compositie bepalen. Mocht je even in de knoop zitten en niet weten hoe jij je beeld moet gaan vullen, dan kun je terugkeren naar de regel van derden. Je zult merken dat je dit altijd kunt gebruiken als je het zelf even niet weet. Maar misschien gebruik je de regel van derden ook al wel onbewust.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien