Camera obscura in klaslokaal

Professor tovert klaslokaal om in een camera obscura

Fokelien Broekstra 1012
Professor Mark Zimmerman kwam op een geniaal idee om zijn klas uit te leggen wat camera obscura eigenlijk is. Hij nam niet een obscura camera met zich mee, hij zorgde ervoor dat zijn hele klas omgetoverd werd in een camera obscura.

Camera obscura in een notendop

Een camera obscura is kort omschreven een donkere ruimte met een klein gaatje als opening. Doordat het licht zich door dit gaatje heen perst wordt het beeld vervolgens op de achterwand op de kop weergegeven.

Klaslokaal

De professor vond dat dit ook in zijn klaslokaal moest kunnen. Hij plakte alle ramen af, stopte alle lichtgaatjes dicht en hield een kleine opening over. Het resultaat was dat datgene dat in de buitenwereld gebeurde op de kop zichtbaar werd op de muren in het lokaal.

 

Professor

De professor verteld dat een goede demonstratie van belang is om het onderwerp te leren begrijpen. Het is een leuk en leerzame les voor de leerlingen van zijn klas. Mark Zimmerman is zelf ook fotograaf. Hij maakt indringende reportages

Zelf een camera obscura maken

Je kunt zelf ook makkelijk een camera obscura maken. Het enige wat je hiervoor moet doen is een kamer volledig verduisteren. Daarna is het experimenteren met de 'lens' grootte. In onderstaande filmpje leggen ze je het nog eens duidelijk uit. 


 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien