Praktijk: oude foto's inscannen

Oude foto’s inscannen met je smartphone? Dat doe je zo!

Peter Güldenpfennig 748
Wanneer je je oude foto’s wilt digitaliseren heb je best wat opties tot je beschikking. Je kunt het door een professional laten doen, maar leuker is het om het zelf te doen. Bovendien is het makkelijker dan je denkt!

Vorig jaar lanceerde Google PhotoScan, een app voor je smartphone waarmee je foto’s kunt inscannen en naar wens bijwerkt. De Google PhotoScan is gratis verkrijgbaar voor Android- en iOS-smartphones en werkt heel gemakkelijk. Zo scan je je oude foto’s in met de app.

Stap 1: kies je foto en leg deze neer op een vlakke ondergrond

Maak je geen zorgen om de foto die je wilt inscannen, de app kan alle foto’s aan, ongeacht de lichtval op de foto die je scant. Het leuke is dat de app je hier ook van op de hoogte brengt door middel van tips terwijl je een foto inscant. Maak je dus niet druk en kies je favoriete foto’s om in te scannen. Start de app op en zorg dat de foto binnen het frame van de app valt.

Stap 2: begin met scannen

Door op de grote witte knop onderaan je scherm te drukken maakt de camera op je smartphone automatisch een scan van je foto. Desgewenst kun je ervoor kiezen om, voordat je de foto scant, de flitser in- of uit te schakelen en om het tegengaan van glinstering in- of uit te schakelen. We raden je aan om je foto op een goed verlichte plek in te scannen zodat je de flitser uit kunt schakelen. Ook raden we je aan om het tegengaan van glinstering ingeschakeld te houden, tenzij je juist een glans over de scan van je foto wilt natuurlijk.

Stap 3: stabiliseer de gemaakte scan

Heb je de foto gescand, dan verschijnen er vier witte cirkels op de foto. Het is de bedoeling dat je de witte reticule op je camera over de vier witte cirkels beweegt. Dit kalibreert en stabiliseert de scan die je hebt gemaakt en zorgt ervoor dat je deze kunt bewerken.

Google PhotoScan

Stap 4: bewerk je scan

Na verwerking van je gemaakte scan kies je de miniatuur van je scan in de rechteronderhoek en kun je deze verder bewerken. Veel opties heb je niet tot je beschikking, maar zoals je zelf al aan de scan kunt zien is dat ook niet nodig. De app draagt zelf zorg voor een optimale scan, dus hoef jij slechts de hoeken van je scan te selecteren of de foto eventueel te draaien als dat nodig is.

Stap 5: maak van je scan een foto

Na bewerking van je scan kun je deze op je smartphone opslaan en heb je van je scan een mooie foto gemaakt. Toon je graag je gedigitaliseerde foto’s? Voeg ze dan toe aan de digifoto Starter-galerij als je een account hebt. Je kunt dan ook meedoen aan de wedstrijden op de website en mooie prijzen winnen. Hoe je een account aanmaakt en foto’s upload kun je hier lezen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter