Leren: rijstzak gebruiken

Leren: rijstzak gebruiken

Fokelien Broekstra 3159
Rijstzakken worden regelmatig gebruikt tijdens het fotograferen. Ze zijn vaak niet zo zwaar en makkelijk mee te nemen. Daarnaast zijn ze makkelijk te vormen naar jouw camera. Wij leggen je uit waarom een rijstzak makkelijk kan zijn tijdens het fotograferen.

De rijstzak

Als we het over een rijstzak hebben, hebben we het niet altijd over een zak gevuld met rijst. Sommige mensen vullen de zakken met bijvoorbeeld bonen, polyesterkorrels, erwten of granulaat. De rijstzakken worden vaak gebruikt door fotografen die niet met een statief kunnen werken. Dit omdat ze bijvoorbeeld laag bij de grond fotograferen, denk hierbij aan macrofotografen.

Rijstzak vullen

Het is slim om goed na te denken welke vulling je kiest voor je zak. Kom je in vochtige omgevingen, dan is rijst niet het beste vulling of je moet kiezen om het in een diepvrieszak te stoppen. Natuurlijk kun je er ook een andere vulling instoppen. Als de vulling tegen water moet kunnen kun je beter voor granulaat kiezen. Dit is in grote zakken verkrijgbaar als vulling.
Het is belangrijk dat de vulling klein is. Hoe kleiner de inhoud is, hoe stabieler jij je camera er op kan leggen. Als je de rijstzak stabiel genoeg plaatst kun je er zelfs voor zorgen dat een statief overbodig wordt.

Auto

Als je vanuit de auto fotografeert kan een rijstzak ook uitkomst bieden. Als jij je raam naar beneden doet en je legt vervolgend je rijstzak hier overheen, dan kun jij je camera stabiel neerleggen. Het maakt niet meer uit of je met een telelens of een groothoeklens fotografeert. Je camera kan stabiel en stevig liggen.

Heb jij weleens overwogen een rijstzak te gebruiken?

afbeelding van Fokelien Broekstra

FokelienBroekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanFokelien