Inzoomen, maar toch scherpe foto's

Julian Huijbregts 8325
Hoe verder je inzoomt, hoe meer elke kleine trilling uitvergroot wordt. Foto's waarbij flink is ingezoomd worden dan ook snel onscherp. Wij laten je zien hoe je onder diverse omstandigheden scherpe foto's maakt en welke hulpmiddelen en instellingen je daarbij kunt gebruiken.

Onscherpte wordt veroorzaakt door beweging van de camera of het onderwerp. Onscherpte als gevolg van beweging door de camera kun je voorkomen door een snelle sluitertijd te gebruiken. Op een mooie zonnige dag zal je camera waarschijnlijk vanzelf een snelle sluitertijd kiezen in de automatische stand. Is het bewolkt, of fotografeer je in een binnenverblijf, dan gaat de sluitertijd omlaag, met onscherpe foto's als gevolg. Om toch scherpe foto's te maken kun je de iso-waarde opschroeven, hierdoor kun je een snellere sluitertijd gebruiken.

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje voor de sluitertijd die je nodig hebt om de foto's te maken is minimaal hetzelfde getal als je brandpuntsafstand. Heb je een zoomlens met effectief bereik van 480mm (bijvoorbeeld een 70-300mm op een camera met cropfactor van 1,5x), dan heb je minimaal een sluitertijd van 1/450e seconde nodig. Stel je camera dus in op 1/500e seconde of sneller. Fotografeer je in een (half)automatische stand, dan kiest de camera zelf de sluitertijd. Meestal zie je wel welke sluitertijd de camera kiest. Is deze te laag, dan kun je de iso-waarde verhogen.

Ingezoomd GH2

Deze foto is gemaakt met een Panasonic GH2 camera en 14-140mm-objectief op 140mm. De GH2 heeft een cropfactor van 2x, het brandpunt is effectief dus 280mm. Om een scherpe foto te krijgen moet de sluitertijd dus minimaal 1/280e seconde zijn. Bij iso 160 en diafragma van f/5.8 kwam de sluitertijd uit op 1/800e seconde, omdat er voldoende licht aanwezig was. Ruim voldoende voor een scherp resultaat.

Beeldstabilisatie

Veel compactcamera's en sommige zoomlenzen zijn uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kun je scherpe foto's maken met langere sluitertijden. Je kunt de benodigde sluitertijd dan een aantal keer halveren. De meeste stabilisatiesystemen zijn zo'n drie stops effectief. Dat wil zeggen dat je de benodigde sluitertijd drie keer kunt halveren. Met een 300mm lens op een camera met cropfactor van 1,5x (effectief 480mm)  heb je dus genoeg aan een sluitertijd van ongeveer 1/60e seconde.

Let wel op dat beeldstabilisatie de beweging van het onderwerp niet 'corrigeert'. Fotografeer je een onderwerp dat snel beweegt, dan heeft beeldstabilisatie daar geen effect op en zul je alsnog een snelle sluitertijd moeten gebruiken.

Giraffe scherp

Deze foto is gemaakt met de Samsung WB850F superzoomcamera, volledig ingezoomd. Het brandpunt bedraagt maar liefst 483mm. Omdat we de giraffe tegen een donkere achtergrond fotograferen is er niet veel licht aanwezig. De iso-waarde moest opgeschroefd worden naar 800 om een sluitertijd van 1/500e seconde te krijgen.

Camera stabiliseren

Om ingezoomd scherpe foto's te maken is het belangrijk je camera goed stabiel te houden. Je kunt aan de slag met een statief, maar ook een hek of muurtje waar je de camera op kan laten rusten kan je foto's scherper maken. Merk je dat je foto's snel onscherp worden? Maak hier dan gebruik van!