Verhalen vertellen met foto's

Hoe je een verhaal kunt vertellen met foto’s

Samantha Ribeiro 1493
Het belangrijkste element van een goede fotoreportage is het verhaal dat in beeld wordt gebracht. Als je een opsomming van foto’s hebt, wordt dit snel saai. Een verhaal kan veel emoties losmaken bij mensen. Een foto vertelt dan wel een duizend woorden, maar kies wel de juiste woorden als fotograaf.

Het is minder makkelijk dan je denkt. Je moet een echt verhaal kunnen vertellen met beeld, zonder vraagtekens op te wekken bij het publiek. 

Blijf bij een bepaald thema en gebruik stijlelementen

Probeer een thema te bedenken waarin je wilt fotograferen. Hierdoor werk je doelgerichter, je weet precies wat je wilt. Altijd fijn. Doordat je een thema hebt, kun je ook later, bij het samenstellen, een gemakkelijkere volgorde maken. Denk bij thema’s aan bijvoorbeeld het blauw uurtje, herfst,lente of misschien wel silhouetten. De stijl die je aan wilt houden, hoort ook een beetje bij het thema. Het is belangrijk dat die twee elementen overeen komen

Bedenk een leuk onderwerp

Als je een onderwerp hebt waarvan je weet dat het veel mensen aanspreekt, heb je het onder de knie. Zorg dat je een onderwerp kiest dat iedereen aan het denken zet  Maar kies dan ook echt één onderwerp, want er is niks ergers dan een verhaal dat uiteindelijk nog drie andere verhalen heeft. Daar raken mensen verward van en dan haken ze uiteindelijk af.

Het thema, onderwerp en de stijl hangen bij een fotoreportage goed samen. Zorg er daarom voor dat die drie aspecten goed overeenstemmen, zodat je niet een vreemd geheel krijgt. Geef jezelf ook de ruimte om een eigen stijl te ontwikkelen. Hierdoor worden jouw foto's herkenbaar. 

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha