Het perfecte leven. Of toch niet?

Het perfecte leven. Of toch niet?

Fokelien Broekstra 1410
Onder jongeren ligt de werkdruk erg hoog. School, werken, stage en soms nog op jezelf gaan wonen. Het zijn grote veranderingen die vaak allemaal samenvallen in een periode. De druk om een ‘perfect leven’ te hebben wordt door social media flink gepusht. Marije Dijkema wil dit actuele onderwerp met haar fotoreportage onder de aandacht brengen.

Perfect leven

Social media staat vol met beelden van perfecte banen, perfecte huizen, het perfecte lichaam, veel vrienden en het altijd vrolijk en blij zijn. Maar in werkelijkheid kloppen deze beelden niet. Veel jongeren leven met onzekerheden en het perfect willen zijn kan leiden tot stoornissen, burnouts en een laag zelfbeeld.
Monsters slapen niet onder je bed, maar juist in je hoofdHet perfecte lichaam creëren. 

Waarheid

Model Jeroen Groothof en Marije Dijkema wilde een reportage maken waarin ze laten zien dat het leven niet altijd perfect is. Ze laten zien dat angsten, onzekerheden en stoornissen er ook mogen zijn. In een integrerende fotoreportage laten zij zien waar jongeren in hun leven mee worstellen.Jezelf tegenhoudenWoorden kunnen meer pijn doen dan jij je realiseerd. 

Facebook

Het is Marije en haar model opgevallen dat er op haar foto’s veel minder gereageerd wordt dan op de ‘positieve’ berichten die geplaatst worden op social media. ‘Het lijkt alsof mensen niet willen zien dat het eigenlijk helemaal niet goed gaat, het perfecte leven lijkt veel belangrijker’. Zegt Marije. Omdat Marije en Jeroen het een opvallend feit vonden worden er daarom twee extra foto’s aan de serie toegevoegd: De foto van het model zonder ogen en bedekte oren gaat in op het feit dat mensen een negatief beeld niet wil zien of horen. En het tweede beeld gaat over Consumed by social media: met dit beeld wil het koppel duidelijk maken dat Jeroen langzaam ‘verdwijnt’ in social media.

Marije Dijkema

Marije Dijkema is een 25 jarige fotografe. Op haar 16de begon ze met fotograferen, de foto’s bestonden toen vooral uit katten in de tuin en paarde op stal. Toen ze de studie Grafische Vormgeving ging volgen, is ze begonnen met conceptueel fotograferen en het bewerken van de beelden. Doordat ze door klasgenoten op een Fantasy festival terecht kwam is ze begonnen met Fantasy fotografie. Ze kan door de combinatie van fotografie en beeldbewerking al haar fantasieën kwijt in de foto’s. Om haar foto’s nog meer haar eigen ding te maken, maakt ze zelf vaak de decorstukken en accessoires voor haar foto’s.

Kijk voor meer werk van Marije Dijkema op haar websiteFacebook of Instagram
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

FokelienBroekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanFokelien