Handig: tips om je batterij te besparen

Handig: tips om batterij te besparen

Fokelien Broekstra 491
Het overkomt de besten, de oplader van je camera vergeten terwijl je een mooie reis gaat maken. Gelukkig is de accu van de camera minder snel leeg dan je telefoon en kun je nog vele mooie foto’s maken. Je kunt nog meer batterij besparen door rekening te houden met deze tips!

LCD-scherm

Het LCD-scherm van je camera vraagt veel van je batterij. Wees slim en probeer het gebruik van het schermpje tot het minimum te beperken. Zet daarnaast de helderheid van het scherm op een zo laag mogelijke stand. In de handleiding kun je terugvinden hoe dit precies moet.

Beperk het foto’s kijken

Natuurlijk wil je even kijken of de foto’s goed gelukt zijn. Of de helderheid goed is en of de foto goed scherp is. Maar als je zonder oplader zit en je moet nog een paar dagen overbruggen, dan kun je het kijken beter beperken tot het minimum. Het wissen van beelden op je camera kost stroom en dat wil je niet onnodig verliezen. Gebruik voor het bekijken van de foto’s daarom een computer, laptop of tablet. Een tablet kan makkelijk zijn om op locatie je foto’s direct te bekijken.

Enkelvoudige autofocus

Stel jij je camera in op continu autofocus, dan is je camera de hele tijd bezig om te focussen zodra jij de ontspanknop half indrukt. De optie is handig als je bewegende elementen fotografeert, maar als grote nadeel heeft de functie dat het veel stroom kost. Stel je camera, als dit mogelijk is bij je onderwerp, in op enkelvoudige autofocus. Dit kost minder batterij, waardoor jij de levensduur verlengt.

Handmatig scherpstellen

Als je een voorwerp fotografeert dat langere tijd stilstaat, kun je er ook voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Dit kost het minste batterij, maar is niet handig als je een bewegend onderwerp wil fotograferen.

Beeldstabilisatie uitschakelen

Als je maar beperkte batterij hebt, is het verstandig om de beeldstabilisatie uit te schakelen als je dit niet nodig hebt. Werk bijvoorbeeld vaker vanaf een statief om te zorgen dat er geen beweging in je camera zit.

Reserve accu

Daarnaast is het altijd handig om een reserve accu bij je te hebben. Hierdoor heb je een backup als je eerste batterij sneller leeg is dan verwacht. Lees hier nog wat tips over het bewaren van je reserve batterij.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien