Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

Nadja Geskus 987
Shaun Jeffers onderzocht in Nieuw-Zeeland een aantal grotten. Wat hij daar vond ziet er spectaculair uit! Kleine glimwormen verlichten de hele grot in een mooie, blauwe gloed.

De jonge fotograaf (26) komt oorspronkelijk uit Liverpool, maar is momenteel werkzaam in Auckland, Nieuw-Zeeland. Hij onderzocht het afgelopen jaar wat zich bevind onder de oppervlakte van de aarde. Hij richtte zich met name op het Waitomo gebied in Nieuw-Zeeland. De grotten worden verlicht door kleine glimwormen die een betoverend effect geven aan de grotten. Door de krachtige fosforescerende gloed die ze uitstoten, wordt de pikzwarte grot in een mooie, blauwe gloed gezet. Het geeft een spectaculaire show die niet van deze wereld lijkt.

Reflectie

Vooral in de Ruakuri Cave bracht Jeffers veel tijd door. Hier leerde hij hoe hij de bijzondere glimwormen moest fotograferen. Zijn toewijding beloonde hem met waanzinnige beelden. Het licht van de glimwormen lijkt naar beneden te druipen, als de lange ijspegels en de reflectie van het licht reflecteert op de stille wateren eronder.

Uithoudingsvermogen

Het enorme contrast wat het blauwe licht en de rest van de donkere grot creëren, lijkt bijna op een buitenaardse sterrenhemel. Om deze schoonheid te kunnen fotograferen heeft Jeffers lange sluitertijden gebruikt, die variëren tussen de 30 seconden en  zes minuten. Om de beelden te kunnen maken, moest hij wel wat comfort inleveren. “Om de foto’s te kunnen maken, moest ik mezelf en mijn statief in het koude water begeven tot wel 6 a 8 uur per dag. Het was absoluut de moeite waard!”

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja