7 handige sneltoetsen in Lightroom

Jooshua Franssen 2681
Met de juiste tips en trucs kun je nog sneller werken met Lightroom. Expert Scott Kelby geeft je zeven van zijn meest favoriete Lightroom-sneltoetsen prijs. Sommige snelkoppelingen gebruikt hij zelf dagelijks en sommige zijn gewoon bijzonder handig om te weten.

Op de website lightroomkillertips plaatst Scott Kelby regelmatig tips en trucs voor het verbeteren van je fotografietechnieken. Zo deelde hij zeven van zijn favoriete en meest gebruikte Lightroom sneltoetscombinaties. Hiermee kun je nog sneller en beter je foto's bewerken met Lightroom.

 1. Je kunt met de '`' toets (red: naast de 1, boven tab op je toetsenbord) de richting van het verloop aanpassen, wanneer je een verloopfilter toepast.
   
 2. Als je jezelf afvraagt hoe een bepaalde afbeelding er uit ziet in zwart-wit, druk dan op 'V' op je toetsenbord. Lightroom zet dan de foto om in zwart-wit. Wil je weer terugschakelen, druk dan weer op  'V', maar je kunt de foto ook zo laten als je tevreden bent met het resultaat.
   
 3. Als je een foto aan het bijsnijden bent, druk dan op 'X' op je toetsenbord om te schakelen tussen verticaal en horizontaal bijsnijden.
   
 4. Wil je liever een andere bron gebruiken voor je 'Vlekken verwijder'-gereedschap? Druk op de '/' toets en Lightroom kiest automatisch een nieuwe bron in je foto.
   
 5. Als je aan het bewerken bent met het 'Lokaal bewerken'-gereedschap, druk dan op 'O' om te zien waar je al bent geweest. Dit wordt weergegeven met een rode tint. Het voordeel hiervan is dat je precies ziet wat je wel en niet bedekt hebt, maar ook dat het 'aan' blijft terwijl je aan het bewerken bent.
   
 6. Houd de shift-toets ingedrukt en dubbelklik op 'Witte tinten' en 'Zwarte tinten' dan selecteert Lightroom automatisch je witte en zwarte punten.
   
 7. Als je het 'Vlekken verwijder'-gereedschap gebruikt om bijvoorbeeld rimpels te verwijderen, maar je wilt ze niet compleet verwijderen en alleen verminderen, probeer dan dit: Meteen nadat je de rimpel hebt verwijderd, ga dan naar de schuif die de dekking van het gereedschap bepaalt. Verlaag de dekking en je haalt enkele rimpels terug. Op deze manier blijft een rimpel(s) zichtbaar, maar is het wel 'minder' geworden.
afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua