3 tips voor het benaderen van vreemden bij straatfotografie

3 tips voor het benaderen van vreemden bij straatfotografie

Senta Bemelman 1346
Bij straatfotografie werk je vaak met vreemden die je op pad treft. Vind jij het lastig om deze modellen te benaderen? Lees dan deze tips die jou helpen om onbekenden aan te spreken.

Fotografen Miguel Quiles en Jeff Rojas gaan bij de videoreeks ‘These Guys I Know’ in gesprek over diverse fotografietopics. Zo ook over het benaderen van vreemden.  Het kan namelijk lastig zijn om als fotograaf jezelf over de angst heen te zetten en op iemand af te stappen.

Bereid je voor

Een goed begin is het halve werk! Stap niet onvoorbereid op iemand af. Je lijkt erg onprofessioneel als je klungelig, met licht-trillende handen, je lens verwisselt.  Zorg dat je camera correct is ingesteld en dat je de juiste accessoires bij de hand hebt.  Het is al spannend genoeg om toestemming te vragen, als jij van te voren alle technische aspecten geregeld hebt, ervaar je ook minder stress als je fotografeert.

Wees beleefd en lach

Eerste indrukken zijn belangrijk. Als  je met een glimlach op iemand afstapt, kom je vaak als een vriendelijk persoon over. Hierdoor ontstaat er een kans dat mensen eerder op de foto willen.  Wees ook beleefd. Kijk bijvoorbeeld hieronder hoe Miguel onbekenden aanspreekt. 

“Hi, sorry dat ik u stoor. Mijn naam is Miguel en ik maak een serie over mannen met geweldige baarden en zou graag een foto van je willen maken! Het duurt hoogstens een paar minuten. Zou je dit oké vinden?’

Daag jezelf uit

Probeer dagelijks een portretfoto te maken van een vreemde. Het aantal foto’s per dag bepaal je zelf. Door jezelf  op deze manier te trainen, durf je op gegeven moment makkelijker op andere af te stappen.

Lees meer tips van Miguel op de website Fstoppers. Bekijk ook deze video van Jeff en Miguel over gedachten die je tegenhouden als fotograaf. 

afbeelding van Senta Bemelman

SentaBemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSenta