Uitleg bij de foto: Renée Verbene

Uitleg bij de foto: Renée Verberne over landschapsfotografie

Jooshua Franssen 3986
In onze lezersgallery komt dagelijks veel mooi werk voorbij. Renée Verberne stuurde een aantal prachtige landschapsfoto's in. We vroegen haar hoe ze te werk gaat en wat haar recept is voor het maken van die mooi landschapsfoto's.

Foto © Renée Verberne
Foto © Reneé Verberne

  • Camera: Canon EOS 600D
  • Objectief: 12-24mm Tokina met ND-filter
  • Iso-waarde: 100
  • Diafragma: f/22
  • Sluitertijd: 1 seconde

'Het is nog donker als mijn wekker gaat. Zacht licht, de rust en het ontwaken van de natuur. Dat pak ik allemaal mee in de vroegste uurtjes van de dag. De zon moet nog opkomen als ik parkeer langs de dijk. Aan de waterkant plaats ik mijn Canon 600D op zijn voetstuk want ik ga met een lange sluitertijd schieten, iets wat niet te doen is zonder statief,'  vertelt Renée.

'Ondanks dat de zon nog niet aan de horizon is, is het toch vrij licht. Ik zet een ND-filter voor mijn 12-24mm Tokina lens. Hierdoor worden de kleuren versterkt en de lichtinval beperkt, iets wat ik goed kan gebruiken bij een lange sluitertijd. Het filter is variabel en kan dus in sterkte versteld worden, ik draai het filter tot waar ik de kleuren mooi vind. Het diafragma schroef ik op tot f/22. Veel scherptediepte, minder lichtinval waardoor ik op een sluitertijd van 1 seconde ben gekomen. Door deze lange sluitertijd wordt het water zacht. Ik zet de sluitertijd niet te lang, want dan vervaagt alles wat beweegt. Een eendje bijvoorbeeld wordt doorzichtig."

'Mijn lens zet ik op 12mm en ik stel scherp op de stenen voor mij. De stenen trekken de aandacht en verder op de foto zijn er geen scherpe onderwerpen aanwezig. Omdat ik een diafragma van f/22 gebruik wordt ook het net scherp op de foto gezet. Het licht heb ik gemeten met meervlaksmeting, niets mag verbleken of in het donker verdwijnen. Net als de zon opkomt en de lucht het prachtigst kleurt schiet ik deze foto. Thuis voeg ik met Photoshop Elements 10 de finishing touch toe. Mijn camera staat altijd ingesteld op raw, zodat ik veel aan kan passen in de kleuren en scherpte. Wat saturatie hier en verheldering daar. De witbalans stond op schaduw en dat levert een prima resultaat op.'

Tips

Renée geeft aan gebruik om gebruik te maken van een statief, vooral bij langere sluitertijden. Het verhogen van de diafragmawaarde zorgt voor meer scherptediepte. Ook gebruikt ze een afstandsbediening. Zo wordt de camera niet aangeraakt voor het maken van de foto, zo krijg je zeker geen onscherpte. Meer foto's van Renée kan je in haar fotogallery bekijken.

Renée Verberne

'Na drie jaar inspiratie van zelfportretten door een prachtige hobbyfotografe, werd ik op 3 augustus 2012 wakker. Ik moet een camera kopen. En welnu! Ik vroeg mijn muze om tips voor de uitrusting. Met een "dit moet erop zitten"-lijst ging ik naar de winkel. Daar kocht ik mijn Canon EOS 600D met 18-135mm lens. Het hele boekje uitgespit. Post-it notes all over the place, Google uitgepeld met alles over fotograferen en lid geworden van een fotosite. Daar veel geleerd van al het commentaar. Tot op de dag van vandaag ben ik daar actief. Nu na veel geleer en plezier sta ik in de vooravond van een flinke expositie bij de Hoornse bloedbank en mag ik hier een stukje schrijven. Wat kan het toch mooi lopen!'

Meer landschapsfoto's van Renée Verbene

Foto © Renée Verberne
Foto © Renée Verberne

Foto © Renée Verberne
Foto © Renée Verberne

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua

afbeelding van anja voorn

hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg bij uw prachtige foto
gr anja

afbeelding van Anonymous

Fijn dat je het kan gebruiken.

afbeelding van PeterBruins

Mooie foto's! Kan ik nog wat van leren! Gebruik je overigens ook een gradueel filter bij sommige foto's? Of doe je dat achteraf met bijvoorbeeld Lightroom?

afbeelding van Anonymous

Dank je! Dat is leuk te lezen. Ik gebruik een variabel gradureelfilter. Geeft lekker veel drama aan de plaat. Helemaal met bewolking.

afbeelding van Renée Verberne

Ook een half grijsfilter is een heel leuk speeltje, moet de horizon wel vlak zijn