Fotowedstrijd: Zwart-wit

Fotowedstrijd: Zwart-wit

Redactie 15623
Een foto met felle kleuren is natuurlijk mooi, maar een foto in zwartwit kan ook ontzettend mooi zijn. We dagen jullie uit jullie mooiste zwart-witte foto op te sturen voor deze fotowedstrijd. Het onderwerp maakt daarbij niet uit, als er maar géén kleur te zien is.

Een zwart-wit foto kan een compleet ander beeld geven dan diezelfde foto in kleur. Saaie en  etse beelden kunnen indrukwekkende kunstwerken worden nadat de kleuren worden vervangen door verschillende tinten grijs. Door het ontbreken van kleur wordt je als kijker bij zwartwitfoto's veel meer getrokken naar de details die op de foto staan. Patronen en lijnen worden opeens een stuk duidelijker zichtbaar en ook texturen, zoals rimpels in het gezicht van een oude man, vallen een stuk meer op. Maar bij zwart-wit fotograie komt een stuk meer kijken dan alleen het weghalen van de kleuren. Elke camera heeft wel een zwart-wit functie. Als je deze instelt krijg je direct zwart-witte foto's en hoef je er helemaal niet meer naar om te kijken. Hoewel dit prima kan werken, geeft het regelmatig foto's die minder mooi zijn dan mogelijk is en niet helemaal lijken op het beeld dat jij in je hoofd had. Maak daarom je foto's standaard in kleur en bewerk ze achteraf op je computer met een programma zoals Lightroom of Capture One. Zo krijg je altijd het resultaat dat je wilt.

UPDATE: De uitslag is bekend, bekijk 'm hier!

Ook is het zo dat niet ieder onderwerp zich leent voor fotografie in zwart-wit. Het is dus belangrijk om de pluspunten van zwart-wit te gebruiken bij het maken van foto’s voor deze wedstrijd. Denk na over je onderwerp, belichting, patronen en bewerking. Want een goede kleurenfoto is niet perse een goede zwart-witfoto. We zijn heel benieuwd naar de foto’s die ingezonden gaan worden. Denk dus goed na over je beeld en kies dat ene precies goede beeld uit om in te zenden! Wie weet win je een van de mooie prijzen. Succes!

Lees ook: Tips voor betere zwart-wit foto's

Bekijk hier alle inzendingen en kijk hier voor meer inspiratie.

Maximaal twee inzendingen per persoon - inzenden kan tot en met 31 oktober 2016

Hoofdprijs: De Panasonic HX-A500 Action Cam t.w.v. €349,-

Met deze camera ben je verzekerd van goede opnames tijdens al je activiteiten. De camera bestaat uit twee delen, één recorder en de eigenlijke camera, zodat je creatieve filmpjes kunt maken. De camera wordt met een oorbeugel naast het oor gemonteerd, zo wordt echt vanuit het oogpunt van de persoon die de activiteit doet gefilmd. Maar je kunt de cameramodule bijvoorbeeld ook laten filmen op plekken waar je zelf niet kunt komen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Filmen in 4K is mogelijk met 25 fps. Je films worden automatisch gestabiliseerd door de Level Shot Image Stabilizer. Voor water en stof hoef je met de HX-A500 overigens niet bang te zijn, de camera is stof- en waterbestendig.

Met dank aan CameraTools.nl

De Panasonic HX-A500 Action Cam

Tweede prijs: Fotoalbum Profotonet t.w.v. €200,-

Het is zonde om al je mooie foto’s alleen op de computer te laten staan. De tweede prijs is een prachtig fotoalbum van Profotonet ter waarde van maar liefst 200 euro. Bij Profotonet wordt alleen gewerkt met echt fotopapier en vlakliggende fotobladen zijn standaard. Een schitterende prijs, waarmee je je mooiste foto’s op een net zo mooie manier kunt presenteren.

Met dank aan Profotonet

Profotonet album Vierkant

Derde prijs: Eminent pakket t.w.v. €150,46

De derde prijs is een mooi pakket met een aantal producten van Eminent. Het pakket bevat een mobiele oplader (EW1237), een tv streamer (EM7580), een allin-one kaartlezer (EW1072) en een handige usb-oplader waar je tegelijkertijd vier producten mee op kunt laden (EW1216). Kortom: een mooi én heel handig pakket.

Met dank aan Eminent

Eminent pakket

Inzending t/m 31 oktober 2016

Je hebt tot en met 31 oktober 2016 (23:59) de tijd om je foto's in te zenden. Daarna sluiten we de inzendmogelijkheid en maken we de winnaar zo snel mogelijk bekend.

Let op! Maximaal twee inzendingen per persoon!

Zo doe je mee met de wedstrijd:

 • Stap 1 - Registreren 
  Om mee te doen heb je een (gratis) account nodig op onze website. Registreren doe je door op deze link te klikken.
 • Stap 2 - Uploaden 
  Foto's uploaden kan via je eigen profiel, door op je naam te klikken en links op de 'voeg een foto toe'-knop te klikken. Of klik op de homepage in het Lezersgallery-blok op 'uploaden'.
 • Stap 3 - Foto toevoegen aan wedstrijd
  Tijdens het uploaden van je foto kies je voor welke wedstrijd je deze in wilt zenden via de competitie-instellingen. Selecteer de gewenste wedstrijd om je foto toe te voegen. Alle foto's die je uploadt komen ook terecht in de Lezersgallery en zijn voor iedereen zichtbaar. Het is ook mogelijk om een eerder geuploade foto in te dienen voor de wedstrijd. Dat doe je door bij de betreffende foto 'bewerken' te kiezen en deze via competitie-instellingen toe te voegen aan de wedstrijd naar keuze.
 • Inzendingen bekijken 
  Alle inzendingen zijn direct te bekijken in de wedstrijdgallery.

Wedstrijdvoorwaarden

 • De rechten van de ingezonden foto’s blijven te allen tijde bij de fotograaf.
 • Maximaal twee inzendingen per persoon.
 • Alleen eigen werk is toegestaan. De deelnemer bezit dus alle rechten over de foto. Clipboard Publishing (uitgever van digifoto Starter – hierna te noemen digifoto Starter) is niet aansprakelijk als na plaatsing van de foto op de website alsnog blijkt dat de inzender niet over alle rechten op het ingezonden werk beschikt.
 • De inzender vrijwaart digifoto Starter van alle claims van derden met betrekking tot het ingezonden werk.
 • Een hoge resolutie afbeelding zal door de inzender op verzoek van de jury ter beschikking worden gesteld.
 • Deelnemers aan deze wedstrijd geven digifoto Starter het recht de foto in het kader van de wedstrijd te publiceren in digifoto Starter magazine en/of op www.digifotostarter.nl.
 • Clipboard Publishing heeft het recht om de foto’s ingezonden voor de fotowedstrijd te gebruiken voor promotionele doeleinden.
 • Medewerkers van digifoto Starter / Clipboard Publishing zijn uitgesloten van deelname aan deze wedstrijd.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere producten.
 • Alleen inzendingen ingestuurd via het uploadsysteem worden geaccepteerd.
 • Inzenden is mogelijk tot en met 31 oktober 2016.
afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie

afbeelding van knowhow_85898

Hallo,
Als ik mee wil doen aan de zwart-wit wedstrijd krijg ik in de regel waar je de competitie moet aangeven: Geen en Groen! Geen zwart-wit. Hoe zit dit?
Mvg Hennie Bottenberg

afbeelding van Robin Rhijnsburger

Hoi Hennie,

Heb je dit probleem nu nog steeds? Of is het inmiddels al gelukt?

 

afbeelding van ACHILLES.SURINX@SKYNET.BE

Stefaniet Tanghe verdient een prijs.