Stel duidelijke grenzen

Bied jij je vrienden en familie gratis fotografie diensten aan?

Lysanne Wilkens 562
Werken zonder daarvoor betaald te worden is een veelbesproken thema binnen de fotografie. Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een camera en kan iedereen zichzelf in principe fotograaf noemen. De vaardigheid, inzicht en uitrusting waar je als professionele fotograaf over beschikt, wil nog weleens teniet worden gedaan door foto’s genomen met een smartphone.

Het is belangrijk om te beseffen dat je als fotograaf over bepaalde waardevolle kennis beschikt, en daar zit een prijskaartje aan. Zeker wanneer je iemand bent die graag andere mensen blij maakt, is het goed om duidelijke grenzen te stellen, zodat er geen misbruik wordt gemaakt van je goedbedoelde gedrag. Het wordt natuurlijk nog lastiger wanneer het vrienden en familie zijn die verwachten dat je hen een vriendendienst levert tegen een korting van 100 procent. Wat zijn de voor- en nadelen en waar leg je de grens?

Win-win situatie

Als beginnend fotograaf is het natuurlijk ideaal als je op familie en vrienden kunt oefenen. Een geduldig model dat niet te hoge verwachtingen heeft, geeft jou de ruimte om rustig te kijken wat werkt en wat niet. Ondertussen werk je aan je portfolio en maak je ook nog eens iemand blij. Een win-win situatie.

Geen vergoeding

Maar dat is niet het hele verhaal. Uiteindelijk moet er brood op de plank komen en dat bereik je niet door je diensten gratis aan te bieden. De tijd die je aan gratis shoots besteed, is kostbare tijd waarin je ook betaalde shoots had kunnen doen. Zodra je bekend staat als fotograaf die gratis diensten levert, wordt het steeds lastiger om een bedrag te vragen voor de diensten die je aanbiedt.

Stel grenzen

Het heeft dus zijn voor- en nadelen om van iemand foto’s te maken zonder daar betaald voor te worden. Zolang je je genzen duidelijk afbakent, kan het bevorderend zijn voor je ontwikkeling als fotograaf, maar let op dat er geen misbruik van wordt gemaakt.

Haarfijn

In bijgevoegde video wordt nog eens haarfijn uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn van het gratis aanbieden van je diensten en hoe je daar grenzen aan kunt stellen.

afbeelding van Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Lysanne