Betere vakantiefoto’s maken

Amy Schutte 278
Net een nieuwe camera aangeschaft en nu torenhoge verwachtingen van je vakantiefoto’s? Om teleurstellingen te voorkomen beginnen we maar met het slechte nieuws: camera’s maken geen foto’s. Dat doet de fotograaf. Natuurlijk, een goede camera zal een betere kwaliteit en helderdere kleuren geven, wat vooral handig is als je ze zou willen afdrukken. Maar je zult zelf de mooie plaatjes moeten zoeken. Gelukkig hebben we een paar tips voor je.

Kies de juist apparatuur

Laat je niet gek maken door een verkoper die zegt dat je met de nieuwste, duurste DSLR de mooiste foto’s gaat maken. Natuurlijk, die camera is niet voor niets prijzig en de kwaliteit zal ongetwijfeld erg goed zijn. Maar als je voorlopig volledig op de automatische stand gaat, en dat eigenlijk ook wel prima vindt, dan is die camera hoogstwaarschijnlijk helemaal niet de juiste keuze voor jou. Doe goed onderzoek naar wat bij jouw wensen past. Zelfs met een mobiele telefoon kun je hele mooie foto’s maken. Bedenk waar je je camera voor wil gaan gebruiken - voor landschappen is een groothoeklens belangrijk, terwijl je op safari liever een telelens bij je hebt. Zorg dat je alles kunt dragen, dus neem niet teveel mee.

Bekijk je oude foto’s eens

Als je beter wil worden als fotograaf, is het een goed idee om eens te kijken naar je oude foto’s. Wat heb je al gedaan en wat kun je daarvan leren. Veel mensen komen ergens aan en beginnen meteen te fotograferen. Dat kan, maar beter is het om even na te denken over de dingen die je storend vond aan je vorige foto’s. Zo hoef je niet twee keer dezelfde fout te maken. Bekijk wat er technisch beter kan en wat er qua compositie en samenstelling zou kunnen verbeteren.

Weet hoe je camera werkt

Lees de gebruiksaanwijzing van je camera nog eens door. Vaak kom je iets tegen dat je nog niet wist. Weet wat alle knoppen op je camera doen en hoe je ze kunt gebruiken. Om betere foto’s te maken, is het handig als je de belichtingsinstellingen handmatig kunt maken, of in elk geval weet wat diafragma, sluitertijd en ISO zijn en hoe ze je foto kunnen beïnvloeden.

Neem tijd om je compositie te maken

Houd je heel even in voor je afdrukt en vraag je af; hoe zou deze compositie beter kunnen? Misschien is er teveel in je foto te zien en kun je gemakkelijk wat weglaten. Teveel onderwerpen in één foto maken een foto snel rommelig. Of kun je beter iets bijdraaien, of dichter bij gaan staan of juist verder weg, voor een sterker effect. Zoek naar sterke vormen en lijnen en patronen, die helpen je compositie direct.

Richt je op details

Vaak op je op vakantie de mooiste landschappen en vergezichten tegen. En net zo vaak vallen foto’s hiervan erg tegen. Richt je in plaats van op het totaal eens op een detail van zo’n scene. Door niet het hele stadsgezicht, maar een stuk van een kerktoren die je juist aansprak te fotograferen, kun je je foto gerichter maken en je kijker meenemen naar wat jou aanspreekt.

Zorg dat je je camera altijd bij je hebt

Je hebt je camera meegenomen naar je vakantiebestemming en waarschijnlijk neem je ‘m op elke excursie op uitstapje mee. Zorg dat je camera ook bij je is als je niet perse iets spannends gaat doen. Juist op het strand kunnen zich ineens mooie plaatjes aandienen. Of als je gaat lunchen in een ander wijkje. Je kunt alleen mooie foto’s maken als je je camera daadwerkelijk hebt, dus laat hem niet in je hotelkamer achter. Je zult zien dat je dan juist de leukste, interessantste dingen tegen komt.

Bereid je voor

Vooral bij grote toeristische trekpleisters kun je je huiswerk gemakkelijk doen, omdat er veel informatie over te vinden valt. Kijk ook eens naar foto’s van andere bezoekers. Hoe is het licht op een bepaald tijdstip? Welke foto’s zie je overal al en zou jij anders kunnen doen? Maak misschien alvast een shotlist van foto’s die je in elk geval wil maken. Zo’n lijstje kan je helpen om vast over de foto na te denken.

Vergeet ook de familiefoto’s niet

Vaak ben je bezig met het zoeken naar mooie plaatjes, originele standpunten en wil je met een aantal foto’s thuiskomen waar je trots op bent. Maar vergeet ook niet de leuke momenten met je reisgezelschap vast te leggen, of dit nou je familie is, vrienden of mensen die je daar hebt ontmoet. Foto’s zijn ook nog waardevol als herinnering en dan hoeft de foto echt niet perfect te zijn. Laat dat zo nu en dan ook los en fotografeer wat zich aandient, al is het licht misschien niet optimaal. Zo leg je waardevolle herinneringen vast aan de vakantie.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy