Bescherm je camera tegen de kou 

Redactie digifoto Starter 1303

De winter is een mooie tijd om op pad te gaan met je camera. Met een kans op sneeuw en de rijp op de blaadjes.  Perfecte tijd om er op uit te gaan met je camera. Let in verband met de kou wel goed op je camera. Wij leggen je uit waarom en hoe. 

Accu

Je hebt het vast wel eens ergens gelezen: accu's en kou, het is geen top combinatie. In verband met het koude weer raken camera accu’s over het algemeen sneller leeg. Zo veel sneller dat je soms nog maar de helft van je tijd met je accu kan doen. Neem dus als je in de winter op pad gaat extra accu’s mee. Probeer de extra accu’s op een warme plek te bewaren.

Statief

Tijdens een wandeling in de kou kan het zijn dat je handen niet meer zo stabiel zijn. Een foto maken met trillende handen levert vaak niet de beste resultaten. Maak daarom gebruik van een statief. Zo kan je toch in de kou scherpe foto’s maken. 

Temperatuurwisselingen en condens

Een veel voorkomend verschijnsel als je in de kou gaat fotograferen is de condens. Door het koude weer is je camera ook koud. Als je vervolgens met je warme gezicht naar je zoeker gaat is de kans groot deze beslagen raakt. Hierdoor wordt het kijken door de zoeker natuurlijk erg moeilijk en wordt het bepalen van je compositie moeilijk. Probeer daarom je camera onder je jas of zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan te houden. Hiermee verminder je de grote van het tempratuur verschil. Ook kan je ervoor om een statief te gebruiken in combinatie met een afstandsbediening. Hierdoor houd je voldoende afstand met de camera dat deze niet beslaat. 

Eenmaal uit gefotografeerd en tijd om naar binnen te gaan. Probeer ervoor te zorgen dat het tempratuur verschil niet te groot is. Zorg ervoor dat je camera al een beetje op temratuur is gekomen zodat het condenswater je camera niet in gaat lopen. 

Wit geweld

Net als regen en andere vochtbronnen wil je sneeuw ook liever niet bij je camera hebben. Zeker als het smelt kan dit schadelijk worden voor je camera. Gelukkig kan je je camera op verschillende manieren beschermen. Als er sneeuw op je camera valt, verwijder dit zo snel mogelijk en het liefst voordat de sneeuw smelt van je camera. Een rainsleeve is voor de sneeuw dus ook erg handig. Zet ook je cameratas niet in de sneeuw. Vocht kruipt omhoog en je wil waarschijnlijk niet dat de inhoud van je tas nat wordt. 

Heb je jezelf en je camera goed voorbereid op de kou? En wil je graag op pad, aar heb je geen idee wat je wilt fotograferen. Voor inspiratie lees dit artikel

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie