Aan de slag met beeldrijm

Amy Schutte 6147

Rijmen doe je natuurlijk met taal, zoveel weten we allemaal. Het gaat om de laatste letters van een woord, maar rijmen met foto is ook verantwoord! Het gaat dan niet om wat je hoort, maar wat je ziet, Dat heeft een relatie, meer is het eigenlijk niet.

Wat is beeldrijm?

Beeldrijm heeft eigenlijk helemaal niet zoveel te maken met rijmen zoals we dat kennen van de jaarlijkse SInterklaasgedichten. Het is eigenlijk het zoeken naar overeenkomsten in vorm of textuur of compositie, zodat de beelden met elkaar ‘rijmen’. Op internet stond deze omschrijving: Beeldrijm is een zich herhalend beeldaspect dat zeer bepalend is voor de ordening.

Wat rijmt?

Een closeup van de schubben van een vis kan bijvoorbeeld gerijmd worden met een foto van rotsgrond met dezelfde textuur. Of een plataanboom (dat zijn die bomen waarvan de bast een soort camouflage print heeft) met een persoon in camouflagekleding. Dan rijmen de kleuren met elkaar. Of vormen kunnen sterk overeenkomen; een schelp met de hals van een viool bijvoorbeeld. Het is helemaal aan jezelf wat er met elkaar rijmt, er bestaat geen beeldrijmwoordenboek.

Niet teveel voor de hand

Dat betekent dat je heel goed om je heen moet kijken als je op zoek bent naar beeldrijm. Want vaak is het het leukste, als de overeenkomsten in totaal uiteenlopende onderwerpen te vinden zijn. Het is natuurlijk het leukste als de rijm niet al te veel voor de hand ligt. Een dame met een tijgerprint legging en een tijger kan, maar ligt behoorlijk voor de hand. Leuker is het dan wanneer je even goed moet kijken en dan ineens ziet dat er toch een hele sterke overeenkomst te zien is.

Vooraf of achteraf

Je kunt, als fotograaf, actief op zoek gaan naar beeldrijm. Maar je kunt het ook achteraf ontdekken, wanneer je door je archief gaat. Hoe uiteenlopender de locatie en onderwerp, hoe interessanter de beeldrijm vaak is. Daarom zul je de twee foto’s niet vaak op dezelfde locatie (kunnen) maken. Ga je inderdaad door je oude foto’s? Kijk dan anders naar de foto. Niet zozeer naar de inhoud (alhoewel dat ook kan) maar naar vormen en texturen, en naar kleuren. Soms helpt het als je je ogen een beetje tot spleetjes knijpt, dan vallen de details wat meer weg en komt de vorm meer prominent tot uiting.

Goed kijken

Of je kan op zoek gaan naar een foto die rijmt bij een foto die je al hebt. Het is dan handig als je al een idee hebt over het onderwerp dat erbij past. Zo is het een kwestie van de foto in een bijpassende sfeer maken en voila; je hebt twee rijmende foto’s. Het is daarom ook een ontzettend goede oefening, want kijken is voor een fotograaf natuurlijk sowieso erg belangrijk.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy