vroeg opstaan loont!

7 tips om steden te fotograferen met zonsopgang

Christel de Wolff 562
Het opkomen en neergaan van de zon is iedere dag weer een bijzonder moment. Op mooie dagen lijkt de stad zelfs in brand te staan als de vuurbal aan de horizon verschijnt.

Het fotograferen van een zonsondergang hebben we allemaal wel eens geprobeerd, maar ben je ook al eens vroeg opgestaan om de zonsopgang te fotograferen? Wij geven je een aantal tips om het beste uit een vroege ochtend te halen.

Tip 1. Leer je camera kennen

Het spreekt voor zich, maar als je op pad gaat met je camera, moet je die goed kennen. Zeker 's morgens zijn er verschillende soorten licht en zal je veel moeten spelen met de instellingen van je camera.

Tip 2.  Meer dan een vuurbal

Het fotograferen van een zonsopgang is niet alleen het richten van je lens op die felverlichte bol. Kijk ook eens om je heen in jouw dorp of stad waar de zon prachtig gekleurde lichtbanen op de gebouwen gooit. Richt je op de pastelkleurige wolken of plaats een object in de voorgrond wat je gebruikt als een silhouet.

Tip 3. Variërende lichtomstandigheden

In amper twee uur tijd komen er zo veel verschillende soorten licht voorbij. Zo is er het blauwe uurtje (wat niet precies een uur duurt) waarbij de zon nog niet aan de horizon staat, maar wel al de lucht aan het verlichten is. De lucht is dan vaak prachtig blauw, waaraan het uurtje zijn naam dankt.

Ook moet je eens letten op de combinatie van natuurlijk en kunstlicht. Er is een moment waarop zowel de straatlantarens branden als de eerste zonnestralen de stad verlichten. Dit kan een prachtig effect geven.

Als de zon zich eenmaal laat zien, ga dan niet meteen naar huis. Door de laagstaande zon ontstaan er enorm lange schaduwen waar je eindeloos creatief mee kunt zijn.  

Tip 4. Lege stad

Het zijn niet alleen de mooie kleuren die de stad 's morgens interessant maken. Ook het feit dat veel mensen nog op bed liggen of aan de ontbijttafel zitten, maakt dat het enorm rustig is op straat. Pleinen en monumenten die over een paar uur zullen worden overspoeld met toeristen liggen er in de vroege uurtjes vaak nog vredig bij. Pak je moment!

Tip 5. Vroege vogels

Als er dan toch mensen op straat zijn, doen ze meestal interessante dingen. Een bakker die in alle vroegte ambachtelijke broden bakt, een hondenbezitter die zijn viervoeter uitlaat, of juist een groep vrienden dat nog over straat zwalkt na een avondje stappen. Het kan een interessant beeld geven, maar let er wel op dat als je de personen herkenbaar in beeld brengt, ook toestemming vraagt voor het maken van de foto. (Zeker gelet op de nieuwe privacywet)  Ook kun je in stadsparken soms letterlijk vroege vogels en andere dieren spotten!

Tip 6. Herhaling

De stad zit voor met fotogenieke plekjes en je bent nooit klaar. Ook niet als je denkt ze allemaal gehad te hebben, dan begin je gewoon weer opnieuw! Iedere dag is de zonsopgang weer anders, wat er voor zorgt dat twee foto's op dezelfde plek nooit hetzelfde zijn!

Tip 7. Kom op tijd en wees voorbereid

Het is vroeg, maar je moet zorgen dat je nóg vroeger op pad bent omdat je tijd nodig hebt om je camera te positioneren. Kom je op het laatste moment aanrennen met je statief over je schouder, ben je veel te laat!

Ook moet je je voorbereiden op jouw avontuur. Neem een zaklamp mee, omdat je in het pikkedonker je camera staat in te stellen. En hoewel je het weer misschien al gecheckt hebt, kun je altijd worden verrast door een regenbui dus een regenhoes (of plastic tas) is een absolute must. Denk ook aan jezelf, draag een petje (helpt om je ogen af te schermen tegen het zonlicht) en handschoenen, het kan namelijk koud zijn in de vroege ochtend, zelfs in de zomer.

Geïnspireerd om jouw dorp of stad te verkennen in de vroege uurtjes? We zien jouw foto's graag tegemoet in onze lezersgallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel