7 tips om senioren mooi vast te leggen

7 tips om senioren mooi vast te leggen

Liesbeth Wesdijk 781
Op een mooie manier de wijsheid en levenservaring van onze ouderen op de foto vastleggen, is een prachtige uitdaging. We geven je een aantal tips.

Over kinderfotografie is al genoeg geschreven, nu is het tijd om onze senioren in het zonnetje te zetten. Of ze nu poseren voor je camera of dat je ze onbemerkt fotografeert, als fotograaf is het een uitdaging om op een respectvolle manier hun ervaring, energie en rimpels vast te leggen.

Poseren of spontaan?

Foto's waarbij de hoofdpersoon niet bemerkt dat ze genomen worden hebben altijd iets extra's, ze zijn spontaan en laten het ware karakter zien. Maar ouderen zullen niet zo gauw cameraschuw zijn door hun levenservaring en poseren zal dus ook geen probleem zijn. Tijdens het poseren kun je altijd een gesprek beginnen over hun jeugd zodat jij, terwijl zij glunderend hun verhaal doen, prachtige foto's kunt maken.

Betrek de familie erbij.

Als je model kleinkinderen heeft betrek die dan bij de fotoshoot. De interactie onder elkaar levert vaak ontroerende foto's op. En als je meerdere generaties op de plaat kunt zetten heb je helemaal albumwaardige foto's.

Fotografeer ze in actie

De huidige senioren zitten niet achter de geraniums, maar staan volop in het leven. Als vrijwilliger bij een voetbalclub, op dansles, fietsen met een clubje gelijkgestemden, probeer ze maar eens tegen te houden! Nee hoor, lekker op de foto zetten deze actieve ouderen, het liefste zonder dat ze het in de gaten hebben.

Natuurlijk licht

Wat voor portretfoto je ook maakt, het is altijd goed om te voorkomen dat je moet flitsen. Het maakt het beeld vaak vlak. Als je het qua licht niet redt met alleen natuurlijk licht, gebruik dan studiolampen zoals een softbox. Om extra drama en expressie in je foto toe te voegen kun je eventueel gebruik maken van één, zijdelings opgestelde studiolamp die wat feller is.

Close-up

Ouderdom is niet iets wat je moet verbergen. De rimpels, de fijne lijntjes op de huid, de robuustheid van de handen, het zijn allemaal tekenen van wijsheid, ervaring. Leg ze vast in details en in close-up. Als je model liever niet wil dat hierop de aandacht wordt gevestigd, experimenteer dan met een soft focus filter om net de hardheid uit de details te halen.

Kleur en zwart-wit

Fotografeer in kleur, maar probeer bij de nabewerking eens je foto's naar zwart-wit om te zetten. Dit geeft een tijdloos beeld en voegt drama toe. Soms zijn kleurenopnames te druk, tevens valt het hoofdonderwerp meer op in zwart-wit. Eventueel kun je nog wat spelen met je contrast voor extra expressie in je beeld.

Nabewerking

En als je dan toch met het nabewerken van de foto's bezig bent, probeer eens een sepiatint of een vintagelook aan te brengen in je foto's. Speel met de levels en filters tot je de juiste sfeer hebt bereikt in je foto's.

Kinderfotografie is leuk, maar onze ouderen met eer en respect vastleggen geeft ook veel voldoening. De diepgang en karakter van iemand op een foto zetten is misschien niet makkelijk, maar het is wel voor altijd.

Heb jij, net als Gea, een prachtig portret van een dierbare senior gemaakt, plaats hem dan in onze gallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth