7 tips om de mooiste foto's te maken

Christel  de Wolff 2834
Een mooie foto maken, het is natuurlijk een relatief begrip. Iedereen heeft een verschillende smaak en zal dus de ene foto mooier vinden dan de andere. Gelukkig zijn er wel een aantal standaard trucjes om mee te nemen op weg naar jouw perfecte foto.

Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje waarmee je gegarandeerd succes hebt. 

Tip 1. Let op de achtergrond

Zorg dat de achtergrond niet de aandacht van het onderwerp wegneemt. En voorkom ook vervelende situaties zoals een lantaarnpaal die recht uit het hoofd van je model groeit.

Tip 2. Plaatsing van je onderwerp

Je zou denken dat door je onderwerp in het midden te plaatsen, het per definitie een goede foto is omdat je onderwerp letterlijk centraal staat. Niks is minder waar, van de plaatsing van je onderwerp in het midden wordt je foto erg statisch en saai. Probeer te spelen met het indelen van je kader. Plaats je onderwerp wat meer naar de rand van een beeld om een wijde compositie te laten ontstaan.

Tip 3. Dichtbij

In plaats van een wijde compositie ga je dichterbij je onderwerp voor een close-up. Je kunt dan spannende details vastleggen in je foto.  Gebruik spannende afsneden voor een dynamischer beeld.

Tip 4. Flitsen

Ook met voldoende licht is het soms mooier om de flitser te gebruiker. Fel licht kan lelijke schaduwen veroorzaken en met de flitser kun je deze donkere plekken invullen. Je kunt varieren in de hoeveelheid licht die je flitser geeft. Zo kun je kiezen tussen een volledige flits of slechts een corrigerent beetje flitslicht dat genoeg is om je schaduwen iets lichter te maken. Veel experimenteren is hierbij de beste manier om te leren wat het mooiste resultaat geeft.

Tip 5. Standpunt

Of het nu een kind, een huisdier of een auto betreft. Een foto waarbij je jouw onderwerp op ooghoogte (koplampen tellen in dit geval ook als ogen) fotografeert is bijna altijd mooier dan eentje waarbij je niet door de knieën bent gegaan.

Tip 6. Beweging

Een foto is een verstilde weergave van wat zich afspeelt op het moment dat jij op de knop drukt. Maar dat hoeft niet te betekenen dat foto’s altijd maar statisch zijn. Je kunt spelen met bewegingsonscherpte voor een dynamische foto. Bij een stilstaand object zal je moeten werken met lijnen om je onderwerp schijnbaar in beweging te krijgen.

Tip 7. Neem de leiding

Jij bent de fotograaf, de regisseur, jij hebt de leiding over de beelden. Neem die dan ook. Geef je modellen aanwijzingen welke houdingen en posities ze in moeten nemen. In het geval van een voorwerp dat vaststaat, bepaal jij met je standpunt precies hoe je de foto wilt hebben. Beperk je niet tot observeren alleen.

Dit waren zeven tips om mooie foto's te maken. We hopen dat je de tijd neemt om veel te experimenteren en zien je mooiste foto’s graag terug in onze lezersgallery!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel