6 must-haves voor de aanschaf van camera-accessoires

6 ‘must-have’ camera-accessoires

Aimée van Vuuren 405
Bij het kopen van een camera is het handig om te weten welke camera-accessoires je er bij wilt gaan kopen. Hier staan 6 must-have camera-accessoires voor je op een rijtje.

Must-have 1: Cameratas

Als je alleen camera en een lens in bezit hebt lijkt de aanschaf van een cameratas misschien overbodig maar het is een must-have om je camera en accessoires te beschermen wanneer je aan het reizen bent. Ook wanneer het regent of er veel viezigheid in de lucht zit is het handig om je camera en de accessoires zoveel mogelijk te beschermen om krassen en vuil te voorkomen. Daarnaast is het ook nog eens handig voor het meenemen van alle spullen.

Must-have 2: Statief(kop)

Een statief en een statiefkop zijn essentieel omdat het je camera precies in de juiste hoek kan zetten zonder trillingen. Dit levert hele scherpe gedetailleerde foto’s op. Als fotograaf is dat natuurlijk ook een must-have. Bij een statief en een statiefkop is het handig om goed te oriënteren welk type en merk je wilt aanschaffen.

Mocht je het een uitdaging vinden om een statiefkop aan te schaffen, kan je het artikel lezen over welke statiefkop je aanschaft.

Must-have 3: Afstandsbediening

Een afstandsbediening is een must-have om van een afstand een foto te kunnen maken. Je hoeft hierbij niet de camera aan te raken, wat de kans op beweging een stuk kleiner maakt.Je hebt verschillende soorten afstandsbedieningen. Je hebt afstandsbedieningen die nog met draad vast zit aan de camera maar ook draadloze. Deze draadloze afstandsbediening is zeker een must-have wanneer je van een afstand foto’s wilt maken zonder de camera aan te raken.

Must-have 4: Lenzen

Normaal gesproken heb je alleen een basislens wanneer je een camera aanschaft. Na verloop van tijd ga je meer lenzen gebruiken. Als je een groter oppervlakte wilt fotograferen is een grotere, bredere lens een must-have en wanneer je juist van dichtbij wilt fotograferen heb je behoefte aan een macrolens.

Foto: Alex Andrews

Must-have 5: Filters

Filters zijn een must-have in de categorie camera-accessoires. Ze veranderen of beperken de lichtinval dat op de beeldchip valt. Met het spelen met deze lichtinvallen zullen de foto’s een mooiere, creatievere uitstraling hebben.Je hebt twee soorten filters: rond en vierkant (soms ook rechthoekig). De ronde filters zullen tegen het begin van de lens aan zitten en de vierkante zullen aan het einde van de lens vastgemaakt worden.

Lees ook het artikel over waar je rekening mee moet houden wanneer je filters gaat kopen.

Must-have 6: Schoonmaakdoekjes

Het is vanzelfsprekend dat je zorgt dat je apparatuur schoon is en stofvrij is. Voor het schoonmaken van je camera heb je niet veel nodig. Gebruik voor het schoonmaken van je lenzen geen zakdoek. De kans op krassen is erg groot. Een microvezeldoekje is een must-have voor het schoonmaken van je apparatuur. Het doekje is zacht en goed om stof en vuil te verwijderen. Daarnaast kan je ook nog wat schoonmaakvloeistof aanschaffen.

Naast deze must-haves zijn er nog veel meer camera-accessoires waarvan je kunt overwegen of je ze wilt aanschaffen. Bedenk dus goed bij de aanschaf van een camera welke van deze camera-accessoires jij persoonlijk als een must-have zou beschouwen.

Tags: must-have, camera-accessoires, camera, fotografie, accessoires

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée