5 tips voor zwart-wit fotografie

Redactie digifoto Starter 2530

Zwart-wit fotografie hoeft niet perse lastig te zijn. Met deze 5 tips maak jij jouw zwart-wit fotografie in een klap beter.

1. Contrast bij zwart-wit fotografie

Zwart-wit fotografie draait om contrast. Er zijn verschillende manieren om contrast te krijgen in je foto. Om te beginnen, licht. Als je niet weet hoe je met je licht om moet gaan kan je gedag zeggen naar je mooie, strakke zwart-wit foto's. je moet het soort licht kunnen herkennen en hier op de juiste manier gebruik van maken om heb beste resultaat in je contrast te krijgen.

Het beste licht voor zwart-wit fotografie is fel licht. Denk hier aan super zonnige dagen. Als je bekent bent met fotografie weet je dat het licht van een felle zon niet het beste licht is voor je foto. Tenzij je zwart-wit fotografie kiest dan moet je op deze dagen juist je camera pakken en erop uit gaan. Zodra het buiten licht is worden de lichtere stukken nog lichter waardoor de donkere stukken donkerder lijken.

Als je het juist licht hebt gevonden moet je wel niet iets donkers hebben om het beste uit je zwart-wit foto te halen. Het beste is om heel licht met heel donker te combineren voor het mooiste contrast. Dus als je op pad gaat, kijk dan naar contrast. Kijk niet naar de kleuren want die zullen alleen maar afleidend zijn. Denk simpel na over donker en licht.

2. Hou het simpel

Zwart-wit fotografie is vaak erg simpel. Een zwart-wit foto heeft niet dezelfde drukte hebben als wat een kleuren foto heeft. Probeer dit ook niet te doen door veel elementen in je beeld te krijgen want dan wordt het alleen maar drukker en chaotischer.

Zodra je een zwart-wit foto gaan maken bedenk dan of de foto simpeler kan. Kan je iets uit het beeld weg halen? Kan je met scherpte diepte spelen zodat de focus op één punt komt? Alles om de foto simpel te maken moet je doen. Less is more.

3. Leg emotie vast in zwart-wit

Door het contrast in zwart-wit fotografie zorgt het ervoor dat je emotie beter kunt vastleggen: de lach van een oude man, de traan van een kind of de woede van een zakenman. Ze krijgen allemaal meer diepte en kracht zodra dit wordt vastgelegd in zwart-wit.

4. Zwart-wit silhouet

Fotografeer tegen het licht in. Denk aan bladeren in een boom, fotografeer vanaf onder naar het licht toe. Hierdoor vormt de boom een silhouet. Het maakt niet uit of het een hele felle zonnige dag is of bewolkt. Beide weersomstandigheden werken goed voor dit effect. Probeer verschillende hoeken en camera instellingen voor het beste resultaat.  

5. Fotografeer in kleur

Zwart-wit fotografie schiet je in kleur! Zodra je je foto's meteen in zwart wit schiet kan je deze ook alleen gebruiken in zwart-wit. Als je in kleur schiet kan je de foto zelf bewerken naar een zwart-wit foto. Stel je heb de foto bewerkt en achteraf vind je het shot mooier als deze in kleur is heb je deze optie nog. Je kan makkelijker van kleur naar zwart wit dan van zwart-wit naar kleur.

Lees ook: Top 5 zwart-wit foto’s uit de gallery

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie