5 tips voor het fotograferen van lichtstrepen

Renzo Gerritsen 1197
Waarom avondfotografie geweldig is? Omdat je met de camera en lange sluitertijden te gekke effecten kunt creëren zoals light trails!

Denk groots!

Je wilt geen beeld met kleine lichtsporen. Je wilt grote light trails die het beeld vullen, die de wow-factor geven. Zoals bij elk onderwerp, als je wilt dat het onderwerp groot lijkt, kom er dan dichtbij. Overdrijf het effect met een groothoeklens. Een andere manier om een onderwerp een groter formaat te geven, is door hem van onderaf te schieten. Door een persoon vanuit een laag standpunt te fotograferen, lijkt de persoon groter en krachtiger te lijken. Hetzelfde geldt voor light trails.

Light trail

Denk na over je compositie

Bekijk de afbeeldingen in dit artikel en stel ze voor zonder de lichtsporen. Je blijft zitten met een saaie compositie die niet werkt. Wanneer je light trails fotografeert, beeld je dan in hoe de foto eruit ziet mèt light trails in plaats van zonder. Behandel light trails alsof het een rivier is die zich door jouw beeld beweegt. Je zou de foto niet zo maken dat de rivier recht over je foto beweegt, dus doe het ook niet met light trails. Zorg ervoor dat jouw gekozen compositie de beste is, denk er rustig over na en fotografeer vele verschillende composities zodat je kunt kijken welke de beste is.

Isoleer de lichtsporen van het toneel

Creëer een interessant abstract beeld van lichtsporen door jezelf in een positie te plaatsen waarin de lichten van de auto's de enige lichtbron zijn. Een snelwegviaduct is een ideale locatie. Je wil geen gebouwen of andere lichtbronnen in het frame. Zoek een locatie waar de weg een interessant pad aflegt en de scène onderbelicht, zodat de enige dingen die verschijnen, de lichtpaden en straatverlichting zijn.

Wanneer je de foto op je computer opent, verhoogt dan de belichting van de lichtsporen terwijl je de zwarte gebieden zwart houdt. Je kunt de belichting van enkel de trails vergroten door de belichting of wittinten in Lightroom te vergroten, het witpunt te verlagen of een aanpassing aan de tintcurve in Lightroom of Photoshop toe te passen. Je blijft zitten met een afbeelding die alleen het pad van de paden laat zien dat zorgt voor een uniek abstract beeld.

Je hebt geen auto's nodig voor light trails

Als je een stad als Amsterdam fotografeert, schiet je vooral auto's, trams en bussen, maar vergeet niet dat treinen, fietsen, paardenkoetsjes of zelfs een stel kinderen met zwaaibare gloeistaven een mooie licht trailfoto kunnen maken. De regels voor het fotograferen van deze zijn hetzelfde als met auto's, maar je kunt ze fotograferen op locaties waar auto's niet rijden,

Light painting

Maak je eigen light trails

Wie zegt dat je moet blijven staan en wachten tot er iets voorbij rijdt heeft het gruwelijk mis. Als je je meer op een afgelegen locatie bevindt stelt je je statief in, een lange belichting en je gebruikt de timer in je camera. Springt daarna in de auto en rij rond voor je camera. Je kunt elk pad volgen waarvan je denkt dat het interessant is. Experimenteer totdat je iets vindt dat je leuk vindt. Je bent in wezen lichtschildertijen aan het maken met je auto. Deze techniek werkt nog beter met een vriend. De ene persoon rijdt terwijl de andere schiet! Zoek een lege parkeerplaats of een kronkelende weg en maak je eigen lichtpaden.

Zojuist heb je tip 4 gelezen, je hebt je auto helemaal niet nodig! Dit kan natuurlijk ook met zaklampen, fietslampen etc, alles wat licht geeft is mogelijk. Dat maakt het laagdrempelig en dat kan je vanavond nog proberen. Waar wacht je op? 

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo