5 tips om anders om te gaan met belichting

Mark IJsendoorn 483
De manier waarop een fotograaf met het licht omgaat, is bepalend voor zijn stijl en techniek. Maar het is gemakkelijk je te veel met techniek bezig te houden en vast te gaan zitten in je eigen stijl. Vijf tips die je kunnen inspireren anders om te gaan met licht.

Belichting: het kan je foto’s maken of breken. Veel beginnende fotografen worstelen met goede belichting en zitten met talloze technische vragen. hoe stel ik mijn lichten op? Hoe stel ik mijn camera in? Welk merk moet ik kopen? Wanneer gebruik ik kunstmatig licht en wanneer natuurlijk licht? Het zijn geen onbelangrijke vragen, maar volgens Hans Rosemond verliezen veel beginners belangrijke dingen uit het oog. Hij stelt bijvoorbeeld voor dat we andersom redeneren: in plaats van bezig zijn met ‘hoe’ we een foto maken moeten we ons eerst afvragen ‘waarom’.

Idee belangrijker dan techniek

Er is nooit een enkele juiste manier om licht te gebruiken in een foto. Rosemond maakt een belangrijk punt, want voordat we ons druk beginnen te maken om allerlei technieken moeten we ons afvragen wat we precies willen bereiken in onze foto. Pas als we dat beeld voor ons hebben, kunnen we ons gaan afvragen hoe we dat voor elkaar krijgen. Bekijk de video met nog meer van zijn tips, en misschien verandert ook jouw kijk op belichting.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark