4 veelvoorkomende fouten bij het editen in Lightroom

Redactie digifoto Starter 2343

Bij het bewerken in Lightroom kan het soms te duidelijk zijn dat de foto is bewerkt. Wij hebben de 4 meest voorkomende fouten die worden gemaakt met Lightroom op een rijtje gezet zodat jij extra op de eigen werk kan letten.

 

1. Te veel clarity, contrast en texture in Lightroom

Let hier voornamelijk op wolken. Wolken horen zacht en fluffy te zijn. Zodra de clarity, contrast en texture omhoog gaan worden de wolken strak, scherp en niet meer zoals ze horen te zijn. Ook water moet je vermijden met clarity, contrast en texture gebruik. Water en wolken bewerken en harder maken is de nummer 1 in fouten die worden gemaakt in de nabewerking.

lightroom

2. Exposure

Het aanpassen van exposure met de brush tool in Lightroom  wordt veel gedaan en kan mooie beelden leveren zodra je het goed doet. Echter worden er ook veel fouten in gemaakt. De strepen die zijn gezet zijn te zichtbaar waardoor het opvalt dat de foto bewerkt is. Zet exposure op 0,7 of 0,5 en flow van de kwast rond de 80. Hiermee valt het niet op de je foto is bewerkt maar toch kan je dingen is de foto makkelijker lichter maken. Controleer ook altijd je voor en na foto. Een handige tip die in de video wordt gegeven is om bewerkte foto's de volgende dag nog eens te bekijken. Zie je te veel bewerkingen aan de foto dan kun je dit ook weer aanpassen.

3. Kleuren bewerken in Lightroom

Let er altijd op dat de kleuren in de foto nog steeds echt lijken. Natuurlijk zijn er mooie kleuren te vinden tijdens bijvoorbeeld zonsondergang. Toch kan het nooit zo zijn dat de hele lucht roze is. Zodra een foto te veel van de verkeerde kleur heeft is het niet meer menselijk. En wat niet menselijk is vinden mensen niet mooi. Hou de kleuren zo realistisch mogelijk.

lightroom

4. Horizon

De horizon is erg belangrijk in foto's. Zodra de horizon niet recht is lijkt de hele foto nergens meer op: ongestructureerde chaos.  Trek de horizon recht in Lightroom. Gebruik heel makkelijk de waterpas tool om je foto recht te zetten. Trek een lijn over de horizon met deze tool en de foto wordt automatisch recht getrokken.

Lees ook: 7 website fouten voor beginnende fotografen

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie