4 tips voor het werken met flits

4 tips voor flitsfotografie

Aimée van Vuuren 919
Licht in je omgeving is essentieel wanneer je aan het fotograferen bent. Als je geen natuurlijk licht kan ontvangen kan je gebruik maken van een flitser. De flitser moet je goed kunnen gebruiken om overbelichte foto’s te voorkomen. In dit artikel staan 4 tips voor flitsfotografie.

Tip 1. Opzetflitser

Opzetflitsers zijn in de wereld van flitsfotografie erg handig. Ze zijn krachtiger dan normale flitsers en gebruiken minder accu. Het is noodzakelijk om bij de aanschaf van een opzetflitser op te letten of deze ook draaibaar en kantelbaar is. Tevens is het belangrijk voor het beoefenen van flitsfotografie dat de flitser samen kan werken met de camera. Je kunt het beste een flitser kopen van het merk van je eigen camera.

Foto: Bruno Massao

Tip 2. Indirect flitsen

Zoals bij tip 1 aangegeven is het essentieel voor flitsfotografie om een opzetflitser aan te schaffen. Om indirect te kunnen flitsen heb je een opzetflitser nodig die draaibaar en kantelbaar is zodat je je flits niet direct naar voren hoeft te richten maar ook omhoog kan richten.

Een groot voordeel van indirect flitsen bij flitsfotografie is dat de schaduwen veel zachter worden en dat resulteert in een natuurlijke uitziende foto.

Lees ook ons artikel over flitsen voor beginners.

Tip 3. ISO-waarde

Wanneer je bezig bent met flitsfotografie moet je goed letten op de ISO-waarde. Deze kan je op 100 ISO zetten en bij camera’s die iets moderner zijn kunnen ook foto’s maken met een ISO-waarde van 400 of 800. Bij een hogere lichtgevoeligheid heb je minder licht nodig om nog steeds een goede foto te maken en daardoor wordt er meer zichtbaar van de achtergrond.

Foto: Elviss Railijs Bitāns

Tip 4. Batterijen

Wanneer je bezig bent met flitsfotografie ga je merken dat je batterij aanzienlijk sneller leeg gaat dan wanneer je geen flits gebruikt. Om te voorkomen dat je op locatie erachter komt dat je batterij bijna leeg is, neem je een paar reserve mee. Oriënteer je goed op het aanbod van batterijen voordat je ze koopt. Bepaalde camera-accessoires kan je beter iets duurder kopen. 

Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons artikel over 4 camera-accessoires die je niet goedkoop moet kopen.

Bij het beoefenen van flitsfotografie is het van belang dat je verschillende manieren gaat vinden om de flits te gebruiken in je foto’s. De bovenstaande tips zullen je een heel eind helpen bij het maken van zulke foto's. 

Tags: flitsfotografie, fotografie, tips, fotograferen met flits, flitser

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée