Fotograferen in zwart-wit

3 tips voor zwart-wit fotografie

Aimée van Vuuren 440
Zwart-wit fotografie is de laatste tijd steeds populairder geworden omdat het een krachtige manier is om een verhaal te vertellen. Er zijn geen kleuren die aandacht van de kijker grijpen maar alle aandacht gaat naar het onderwerp op je foto, de compositie en het verhaal. Hoe zorg je ervoor dat je zwart-wit fotografie net zo sprekend worden als je kleurenfoto’s?

1. Fotografeer eerst in kleur

Je denkt waarschijnlijk in eerste instantie dat je het beste je camera op de monochroom stand kunt zetten. Als je dit doet kiest je camera voor een standaard zwart-wit omzetting. Het mooiste zwart-wit effect krijg je door je foto’s handmatig om te zetten in een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom.

Door je camera bestanden in JPEG op te laten slaan, kan je gelijk zien hoe het eruit ziet in zwart-wit en dus of de compositie of lichtinval goed is. Als je je bestanden in RAW opslaat, heb je juist weer de meeste mogelijkheden in de nabewerking.

2. Saaie dagen zijn een goed onderwerp

Het bepalen van een onderwerp voor je zwart-wit foto’s is meestal nog makkelijker dan voor foto’s in kleur. Bij foto’s met kleur ga je vaak opzoek naar zonnige momenten, waarop de kleuren binnen de foto goed te zien zijn. Fel zonlicht kan voor zwart-wit foto’s mooie beelden opleveren maar juist een saaie, regenachtige, grauwe dag is geschikt voor zwart-wit fotografie. Het is licht is zacht en achteraf kan je altijd nog contrast toevoegen mocht dat nodig zijn.

Lees ook: leer kijken in zwart-wit

3. Licht

Zwart-wit foto’s staan er om bekend dat zij vaak een beetje ruis bevatten. Dit komt door de hoge lichtgevoeligheid (800 ISO of hoger). Probeer het liefst op een zo’n laag mogelijke lichtgevoeligheid foto’s te maken zodat er ook zo min mogelijk ruis te zien is.

Bij het maken van zwart-wit foto's is experimenteren voor de juiste instellingen een vereiste. Je kan er voor kiezen om op locatie al zwart-wit te fotograferen maar je kan ook tijdens de nabewerking de kleur omzetten naar grijstinten. Veel succes!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée