3 problemen die iedere fotograaf herkent

3 problemen die iedere startende fotograaf herkent

Redactie digifoto Starter 3288

Als jij begint met fotografie kan het lijken alsof de problemen zich ophopen. Wat voor sensor werkt het beste bij een spiegelreflexcamera en hoeveel autofocuspunten heb je nou precies nodig? Wij helpen je uit de brand.

Probleem 1: Als ik een camera koop, wat voor sensor moet ik dan hebben?

De keuze waar je meestal tegenaan loopt bij  het kiezen van een camera is een full-frame of een APS-C sensor. Dit klinkt als een hele mond vol, maar komt eigenlijk gewoon neer op het formaat van de sensor. Een full-frame sensor is namelijk flink groter dan een APS-C sensor.

Sensorformaten. Foto © Gizmag

Waarom is dit belangrijk?
De grootte van de sensor is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel licht de camera gebruikt om een foto te maken. De sensor bestaat uit miljoenen lichtgevoelige plekjes, genaamd fotodioden. Kort gezegd: hoe meer fotodioden, hoe meer lichtgevoeligheid. Bovendien verzamelen die lichtgevoelige plekjes informatie over wat je door de lens ziet. Daarom krijg je bij een grotere sensor (full-frame) betere foto’s door een betere helderheid en kwaliteit. Vaak wordt bij het aanschaffen van een nieuwe camera gekeken naar het aantal megapixels, maar eigenlijk is het formaat van de sensor een belangrijk punt om in acht te nemen. 

Daarnaast geven grotere sensoren een kleiner scherpte-diepteveld. Daarom wordt een camera met full-frame sensor bijvoorbeeld vaak bij portretfotografie gebruikt. Dan kun je een groot diafragmagetal kiezen voor een onscherpe achtergrond, waardoor je model extra opvalt. Voor een groot scherpte-diepteveld kies je liever voor een, je raad het al, APS-C sensor.  Dit werkt goed bij landschapsfotografie, waarbij je zowel de horizon als de voorgrond scherp op de foto wilt.

Probleem 2: Hoeveel autofocuspunten moet mijn camera hebben?

Het aantal autofocuspunten bij camera’s loopt vrij ver uiteen, van 3 tot 51 autofocuspunten (AF-punten). Maar de vraag luidt natuurlijk: waarom zijn die autofocuspunten zo belangrijk? Om die vraag te beantwoorden moet eerst verder uitleg gegeven worden over de werking ervan. De AF-punten traceren bewegende objecten. Je kunt bijvoorbeeld een van die punten kiezen om op scherp te stellen, hoe meer AF-punten je hebt, hoe gerichter jij automatisch scherp kunt stellen.


Autofocuspunten. Foto © Aperture vs Lightroom

Probleem 3: Wat doe ik als er stof op mijn sensor komt bij het wisselen van lenzen?

Als je een flinke collectie lenzen hebt, dan wissel je graag even snel bij verschillende soorten fotografie. De angst dat je sensor beschadigt door stof en vuil kan toeslaan. Voor dit probleem kun je gemakkelijk een test uitvoeren of je sensor vies of beschadigd is. Zoek een egaal onderwerp voor je foto zoals de blauwe lucht. Zet je camera op Apertur Priority modus en kies voor een klein diafragma van bijvoorbeeld f/22. Zoom zover mogelijk met je lens en focus manueel op oneindig. Neem een paar foto’s en vergelijk de foto’s op volledige grootte op het beeldscherm van je computer. Donkere kleuren op dezelfde plek op iedere foto kunnen het resultaat van een vieze sensor zijn.

Meer problemen (en oplossingen) staan op de website van Digital Camera World. Lees ook dit artikel waarin je uitgebreid leest hoe je stof op je sensor herkent en hoe je de sensor schoonmaakt

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie