11 macro-tips!

11 macro-tips!

Redactie 1333
Close-up macrofotografie is geweldig om de details van je onderwerp echt naar voren te brengen. Lees deze 11 creatieve tips voor macrofotografie.

In het begin lijkt het misschien intimiderend, maar macrofotografie is echt niet zo anders dan andere soorten als je eenmaal de grondbeginselen te pakken hebt.

Tip 1: Lenskeuze

Het fijne aan een macrolens is de focus. Een macrolens laat je dicht bij je onderwerp komen en krijgtj ouw onderwerp nog steeds goed in beeld. Dit is anders dan met bijvoorbeeld een standaard telelens waarbij je van een afstand moet inzoomen op het onderwerp. De lenskeuze is dus verschrikkelijk belangrijk bij macrofotografie. Een macrolens komt met verschillende focal lenghts zoals een 50-60mm of een 150-200mm. Met een 150-200mm, die over het algemeen wat duurder is, krijg jij de mogelijkheid om je onderwerp van dichtbij te fotograferen. 

Tip 2: Gebruik tussenringen

Een tussenring plaats je tussen de lens en de camera en zorgt ervoor dat je een stuk dichterbij kunt scherpstellen en je onderwerp groot in beeld kunt brengen. Het is een klein apparaat, maar het maakt een groot verschil.

Vlieg macro

Tip 3: Gebruik diafragma voor scherptediepte

Met je diafragma kan je de hoeveelheid scherpte controleren. Als je veel onscherpte wil, dan fotografeer je met een open diafragma van bijvoorbeeld f 2.8. Dit kan soms teveel van het goede zijn omdat zelfs je onderwerp niet volledig meer scherp is. Om je onderwerp volledig scherp te krijgen moet je je diafragma klein houden en dus bijvoorbeeld fotograferen op f 8.

Tip 4: Gebruik flits

Het gebruiken van je flits kan je foto niet alleen meer licht geven, maar brengt ook meer leven in je foto. Probeer dus ook eens met flits te spelen wanneer je macrofotografie beoefent. 

Tip 5: Gebruik een 'third hand' apparaat

Een 'third-hand'-apparaat is een essentieel accessoire voor macrofotografie. Hiermee kan je onderwerpen ondersteunen of plaatsen waar je ze wilt hebben. Het kan op zijn beurt ook helpen om eindeloze mogelijkheden te bieden voor het positioneren van achtergronden. Een third hand apparaat kan je ziet als een statief waar je voorwerpen in kunt plaatsen zoals een bloem zodat je niet zelf het voorwerp hoeft vast te houden.

Tip 6: Laat patronen zien

Doordat je zo dichtbij kunt komen met macrofotografie kan je ook heel mooi patronen in beeld brengen waardoor je bijvoorbeeld een paddenstoel op een abstracte manier vastlegt. Dit kan in de nabewerking, maar het is natuurlijk veel leuker om dat ter plekke te doen. Zoek dus naar patronen en structuren en probeer dit op een abstracte manier vast te leggen.

Macrofotografie structuur

Tip 7: Focus

Het is absoluut noodzakelijk om het werkelijke punt van focus te overwegen wanneer je close-up werkt met kleine onderwerpen. Je kunt het uiterlijk drastisch veranderen door de juiste focus te kiezen. Wees dus niet altijd tevreden met het eerste resultaat en blijf kritisch kijken naar je eigen foto's.

Tip 8: Maak gebruik van je LCD-scherm

Gebruik je LCD-scherm om ervoor te zorgen dat je de foto hebt die je wilt hebben voordat je verdergaat. Kijk goed naar de hoeken om er zeker van te zijn dat er geen storende elementen te zien zijn. Ruim elk ongewenst puin op in de scène en zorg ervoor dat uw compositie zich concentreert op uw onderwerp zoals bedoeld. Het is ook verstandig om een reservebatterij mee te nemen, omdat bij het voortdurend beoordelen van opnamen de stroom leegloopt.

Tip 9: Gebruik regendruppels

Na regen kan het een uitstekende tijd zijn om te zoeken naar macro-onderwerpen wanneer alles druipt van druppels regenwater. Kom dichterbij om te laten zien hoe de regendruppels werken als miniatuurlenzen waardoor de aderen in bladeren worden vergroot.

Tip 10: Het belang van de achtergrond

Je kunt verschillende gekleurde achtergronden toevoegen aan macro-opnamen om het uiterlijk van het onderwerp te bepalen. Verschillende achtergronden laten een compleet andere sfeer zien ipv alleen maar die groene achtergrond die je normaal hebt. Het brengt wat spanning in je fotografie.

Macrofotografie

Tip 11: Vlinders

Met kleine, maar levendige onderwerpen zoals vlinders kan het moeilijk zijn om dicht genoeg bij hen te komen voor het vullen van foto's. Probeer ze later op de dag te besluipen, net zoals ze op het punt staan om zich te vestigen voor de nacht.

Met deze 11 tips kan je weer even vooruit! Wij wensen je veel succes en vergeet vooral niet te genieten tijdens het fotograferen. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van wendywerf21_97054

Hallo Renzo,
Ik heb pas een sony a100 camere en zoek nog een macro lens en heb er eentje gevonden met deze afmeting: 4.5-5.6/75-300mm zou dit een juiste afmeting zijn?

Groetjes wendy