10 tips om een meester in iPhone-fotografie te worden

Lisa van Acquoij 476
Sommige mensen werken er jaren aan om een professionele iPhone-fotograaf te worden en om de verschillende fotografeer- en edit-technieken hiervan onder de knie te krijgen. Met deze 10 tips kan ook jij vandaag al een betere iPhone-fotograaf worden.

1. Hou het simpel

Teveel informatie kan afleidend zijn voor de kijker. Steve Jobs zei niet voor niks altijd ‘Simplicity is the ultimate sophistication.’ Probeer één onderwerp aan te houden. Op die manier wordt niet alleen je compositie beter, maar krijg je ook meer ‘lege ruimte’, dit zorgt voor rust in je foto,

2. Fotografeer vanaf een laag standpunt

De meest voor de hand liggende shots worden gemaakt op borsthoogte. Probeer hier een creatieve weg mee in te slaan en bijvoorbeeld te kiezen voor een laag standpunt. Je foto’s worden meteen een stuk boeiender, omdat de kijker de wereld vanuit een andere hoek bekijkt. Ook kan je bij het fotograferen vanaf een laag standpunt interessante details laten zien die anders niet in beeld zouden komen. Vooral bij het maken van reflectie in water is dit een goed startpunt.

3. Zorg voor diepte in je foto’s

Wanneer je een vorm van diepte in je foto’s aanbrengt, trekt dit de kijker je foto in. Lijnen zijn hierbij erg belangrijk en die zullen je compositie dan ook veel beter maken. Denk aan wegen, paden, rails, rivieren, hekken, golven en de waterkant. Door de lijnen van voorgrond naar de achtergrond te laten lopen creëer je diepte.

4. Denk aan diagonale lijnen

Wanneer je meerdere objecten fotografeert in je foto is het een optie om je objecten diagonaal te fotograferen. Probeer een diagonale lijn te vinden (bijvoorbeeld een tak die diagonaal door het beeld valt. Omdat je bij stilllevens en portretten zelf je voorwerpen kan neerzetten zijn dit voornamelijk de onderwerpen waarbij je veel kan spelen. Let wel op: als je je horizon diagonaal in beeld brengt werkt dit vaak alleen maar afleidend.

5. Fotografeer dicht bij je onderwerp

Door heel dicht op je onderwerp te gaan zitten krijg je veel detail in je foto. Wanneer je van ver fotografeert zal je nooit de details, kleuren en texturen in je foto’s krijgen dat je foto tot leven brengt. Dit is vooral belangrijk bij het fotograferen van bloemen, bladeren en waterdruppels, maar ook door bij je portret dichter op je onderwerp te gaan zitten kom je dichter bij de emotie’s van het onderwerp. Weest niet bang om dichterbij te komen! Wil je extreme close-ups maken met je iPhone? Dan is het handig om een opzetmacrolens aan te schaffen.

6. Gebruik schaduwen in je fotos

Wanneer de zon laag aan de hemel staat creeërt dat regelmatig lange schaduwen in je beeld. Lange schaduwen zijn vaak interessant voor een goede compositie. Door de zon op de achtergrond te hebben zorgt het er voor dat je schaduw zich ook op de voorgrond plaatst. Pas wel op met teveel tegenlicht.

7. Maak silhoueten

Voor het maken van een silhouet heb je een interessant onderwerp (bijvoorbeeld een persoon) nodig die je recht tegen het licht zet. Het is slim om bij het scherpstellen eerst op je onderwerp te tikken en vervolgens de belichting naar beneden te zetten. Je kan hem altijd nog wat lichter zetten in een edit-app. Het werkt het beste als de zon laag aan de hemel staat en er een mooie kleurrijke lucht ontstaat.

8. Fotografeer reflectie

Spiegels, golven en water oppervlakte creëren hele mooie geschilderde effecten. Door dit te creëren zorg je er voor dat de reflectie in het midden van je foto begint. Als er geen golfjes zijn, zodat je reflectie een mooi geschilderd effect krijgt, dan kan je altijd met je hand door het water gaan. Ook door alleen de reflectie te fotograferen (zonder je onderwerp) kan je interessante plaatje krijgen! probeer het maar eens.

9. Gebruik symmetrie

Door gebruik te maken van symmetrie kan je een hele mooie compositie maken. probeer de lijn van de symmetrie in het midden van je beeld te plaatsen. Reflectie is een vorm om symmetrie in beeld te brengen, maar je kan dit ook doen bij architectuur. Het klopt dat de regel van derde niet suggereert om je onderwerp in het midden te plaatsen, maar regels zijn er om te breken!

10. Gebruik een filter

Er zijn heel veel boeken geschreven over foto-editing, maar je hoeft geen master te zijn in photoshop om een waanzinnige edit te maken. Door een paar filters toe te voegen aan je foto zorg je er meteen voor dat je foto een andere stijl heeft. Experimenteer er gewoon lekker op los.

Probeer elke keer als je fotografeert met je iPhone even stil te staan bij deze tips, je zal merken dat wanneer je hier op let je foto’s meteen een grote verandering krijgen.

afbeelding van Lisa van Acquoij

Lisa van Acquoij | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Lisa