Het verschil tussen Nikon FX-formaat en DX-formaat sensors

Het verschil tussen Nikon FX-formaat en DX-formaat sensors

Senta Bemelman 29802
Camerasensors komen in verschillende formaten. De grootte van jouw sensor bepaalt hoe onderwerpen op de foto komen. Er is een scala aan sensors beschikbaar, de juiste kiezen is lastig. Ga je bijvoorbeeld voor een FX-formaat of een DX-formaat als je een Nikon camera wilt?
Op het gebied van sensors wordt vaak gesproken van een fullframe- of een crop sensor. Bij een fullframe sensor wordt de volledige hoeken van de lens gebruikt, waardoor het beeld vrijwel niet aangesneden wordt zoals bij een crop sensor. De termen FX-formaat en DX-formaat kunnen echter onbekend in de oren klinken. Deze sensors zitten vooral in Nikon camera's, maar zijn in feite fullframe (FX-formaat) en crop (DX-formaat) sensors. 

Verschillend beeldveld

Het grootste verschil in sensors zit vooral in het fyieke formaat van het beeldveld op de sensor. Het beeldveld is kortgezegd het beeld dat je via de zoeker binnen krijgt. Dit betekent dat bij een FX-formaat je veel meer van de omgeving ziet door je zoeker dan bij een DX-formaat sensor. Daarnaast vangen FX-formaat sensors meer, waardoor de foto wijder oogt dan een foto gemaakt met een DX-formaat, waarbij foto's ingezoomd lijken.
   

Prijsverhouding

Niet alleen in het beeldveld, maar ook in de prijs van de camera zit verschil tussen FX-formaat en DX-formaat. Camera's met de kleinere DX-sensors zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan FX-sensors. Wanneer je net begint met fotografie, is een nieuwe camera vaak al een flinke uitgave. De keuze voor een crop sensor kan daarom aantrekkelijk zijn. 

Nikkor

Wanneer je de knoop doorgehakt hebt en je voor een camera met DX-formaat of een FX-formaat sensor gaat dan wordt het tijd om na te denken over lenzen. Als je een 50 mm lens gebruikt op een fullframe camera krijg je normaliter een totaal ander beeld dan met een camera met crop sensor. Nikon heeft echter speciale lenzen die passen bij het formaat van jouw sensor. Zo heb je zogeheten Nikkor FX- en DX lenzen. Bij de nikkor lenzen wordt op het moment dat je een DX-nikkor lens op een FX-formaat camera bevestigt gelijk de stand 'DX-uitsnede' ingeschakeld. Hierdoor zie je hoe de lens jouw beeldveld beïnvloedt. Het deel van het beeld dat wegvalt, kleurt namelijk grijs, zoals je op de onderstaande afbeelding ziet. 
 
In de onderstaande video wordt dieper ingegaan op de aantrekkelijke punten van Nikkor-lenzen. 
In deze video worden de verschillen tussen FX-formaat en DX-formaat in de praktijk weergeven.
 
Het is ook belangrijk om je sensor schoon te houden, lees hier hoe je dat doet. Ook kun je meer lezen over manieren waarop jij jouw lens beschermt tegen stof.

 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta