Geef je kiekjes betekenis door conceptuele fotografie

Geef je kiekjes betekenis door conceptuele fotografie

Senta Bemelman 8285
Hoe jouw foto eruit ziet is belangrijk, een opname van slechte kwaliteit laat meestal weinig indruk achter. Focus ook eens op het verhaal dat je vertelt met je foto. Bij conceptuele fotografie draait het allemaal om de boodschap.

Bij conceptuele fotografie draait het om beelden die een idee of verhaal illustreren. Wat helpt bij het uitdrukken van deze boodschap is visual storytelling. Benadruk bijvoorbeeld de emotie in een foto. Als je verhaal gaat over een jong meisje die een magische teddybeer krijgt, dan is haar blijheid en gezichtsuitdrukking een krachtig element op de foto.



Foto © Kristy Mitchell

Schetsen

Volgens Phlearn is een schetboek een goede investering. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om te schetsen. Maar je concept visualiseren in de vorm van een tekening, kan handig zijn voor je fotoshoot. Dan kun je tijdens het fotograferen even je schets erbij pakken als je vastloopt. Voor liefhebbers van het geschreven woord is het ook een optie om te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld aantekeningen maken als je een idee krijgt. Daarnaast kun je ook nadenken over de boodschap van jouw foto door je beweegredenen te omschrijven. Wat ook goed werkt is om te verwoorden hoe je de boodschap in beeld gaat brengen. Zowel schrijven als schetsen werkt goed omdat je brein op een andere manier nadenkt over fotografie volgens Phlearn.

Eropuit gaan

Een frisse neus halen, werkt erg goed. Deze vorm van ontspanning levert je rust en inspiratie op. Buiten kun je bijvoorbeeld langs een verstopt steegje lopen, waarvan de muren volledig in kleurrijke graffiti bekleed zijn. Dan kun jij daar een keer met je camera en een model heen voor interessante foto’s.


Foto © psychicLexa 

Inspiratie

Ideeën krijg je niet alleen onderweg. Zo kan een nieuwsbericht ook een goede inspiratiebron zijn. Neem bijvoorbeeld fotograaf Uldus Bakhtiozina, die sociale kwesties in Rusland aan de kaak stelt doormiddel van haar fotografie. Zij ontkracht stereotypes over het land zoals dat meisjes jong trouwen en een gezin stichten. Uiteraard zijn de foto’s van anderen in het algemeen een goede inspiratiebron voor fotografen. Bekijk hier een paar voorbeelden van conceptuele fotografie.


Foto © Richard Terborg

Checklist

Het gebruik van een korte checklist kan handig zijn als je begint met conceptuele fotografie. Gebruik deze korte checklist.

  • Boodschap: Waar gaat je verhaal over? Is dit bijvoorbeeld liefde? 
  • Perspectief: Welk standpunt neem je aan bij het vertellen van jouw boodschap? Kies je voor de liefde in de vorm van familie of sta je in de schoenen van een man die net uit een relatie gestapt is? 
  • Publiek: Wie wil je bereiken? Zijn dit jongeren van 20 jaar of 60 jarige huwelijkspartners?
  • Emotionele connectie: Op welke manier bereik je het publiek? Wil je het gevoel van eeuwige liefde benadrukken of juist de pijn die gepaard gaat met een break-up?
  • Creatieve compositie: Welke compositie gebruik je om het verhaal te vertellen? Denk hierbij aan dynamisch beeld als je een jonge doelgroep hebt, waarvan je de aandacht moet trekken. Voor een oudere doelgroep werkt een rustige, zachte compositie beter. Let uiteraard ook op het gevoel van jouw boodschap. 
  • Artistieke dynamiek: Welke keuzes maak je op technisch vlak om jouw verhaal te vertellen? De camerahoek, soort belichting, kleur, diepte en motie zijn belangrijke aspecten die jouw verhaal benadrukken en ondersteunen op een foto. 
  • Storytelling: Toont jouw foto het volledige verhaal? Deze vraag kun je continu in gedachten houden en helpt bij het selecteren van foto’s. Verplaats jezelf in het publiek en vraag jezelf af op het verhaal dat jij vertelt, overkomt in jouw beeld. 

Lees uitgebreide informatie over deze checklist op Digital Photography School.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta