Compositie: Aan de slag met lijnen

Compositie: Aan de slag met lijnen

  6335
Er spelen veel factoren een belangrijke rol bij het maken van een mooie foto. De belichting moet goed zijn, het onderwerp moet goed naar voren komen, maar ook de compositie van je foto is erg belangrijk. Lijnen kunnen hierbij een grote rol spelen. Wij geven je een aantal handige tips voor het gebruiken van lijnen in jouw foto.

De meeste hobbyfotografen gaan steeds een stapje verder met het uitproberen van nieuwe dingen. Het begint met het fotograferen van de natuur, bloemetjes in de tuin en huisdieren. Daarna ga je kijken wat je echt leuk vindt, bijvoorbeeld portretteren, zwart-witfotografie, dieren of landschappen. Binnen alle categorieën is je compositie belangrijk en kun je gebruik maken van lijnen.

Lijnen

Om je foto net iets spannender te maken of dat 'Wauw'-effect te geven kun je gebruik maken van lijnen. Dit kunnen lijnen zijn in alle soorten en maten. Verticale, horizontale, maar ook diagonale lijnen en rondingen. Als je een foto bekijkt waarbij de fotograaf goed gebruik heeft gemaakt van lijnen, nemen de lijnen je mee door de foto. Je volgt ze.

Verticale lijnen

Verticale lijnen kunnen op verschillende manieren invloed hebben op je foto. Verticale lijnen kunnen leiden naar je onderwerp. Hierdoor gaat alle aandacht naar het onderwerp. Toch kan een verticale lijn meer te weeg brengen in een foto. Als je een foto maakt in een straat met veel hoge gebouwen, maken de verticale lijnen de gebouwen nog groter.

Als je lijnen wilt opnemen in je foto is het wel belangrijk dat het geheel klopt. Dit doe je door bijvoorbeeld de lijnen parallel aan de foto te laten lopen. Let er ook op dat de lijnen je onderwerp niet verstoren of dwars door het midden van je foto gaan. Je kunt de lijnen dus naar het midden laten lopen of aan een zijkant van de foto.  

Horizontale lijnen

Bij horizontale lijnen kom je al snel uit op landschapsfoto's, een zonsondergang of een foto van de zee. Naar deze foto's kun je meestal uren blijven kijken zonder af te dwalen. Dit komt onder andere door de horizontale lijn in de foto. Het zorgt voor rust. 

Wel handig om te weten is dat als je foto's maakt in de portretstand, dat je dan juist meer nadruk legt op de lijnen. Als je de landschapstand gebruikt, krijgt de foto meer rust. Een andere tip is: zet de horizon nooit in het midden van je foto. Hierdoor maak je onderscheid tussen de onder- en bovenkant en is het niet meer een geheel. Plaats de horizon dus bijvoorbeeld op een derde van het beeld.

Diagonale lijnen

Ook een diagonale lijn kan een toegevoegde waarde hebben. De verticale lijnen kunnen dominantie uitstralen, horizontale lijnen zorgen voor rust en diagonale lijnen kunnen de foto net iets spannender maken. Hierbij moet je wel opletten dat de lijnen niet de verkeerde kant opstaan en je dus het beeld uitleiden.

Je zult denken dat je diagonale lijnen niet vaak gebruikt in foto's, maar stiekem komen de diagonale lijnen in veel foto's terug. Ook hier is het belangrijk dat de lijn niet precies door het midden van de foto loopt. Anders staat er als het ware een streep door je beeld en dit nodigt niet uit om te blijven kijken. Door de lijnen iets hoger of lager te laten lopen, krijgt dat gedeelte extra aandacht.

Rondingen

Je zult wel denken, dit valt niet onder lijnen, maar toch wel. Als je goed gebruik maakt van de bepaalde vormen in de foto, kun je daar ook een lijn in volgen. Net als de andere lijnen geeft ook de ronding een bepaalde sfeer aan je foto, namelijk vrijheid. Je ogen gaan door de rondingen heel makkelijk door het beeld heen.

Rondingen vind je overal. Het is de kunst om ze op een mooie manier te verwerken in je foto. Net als alle andere lijnen. Als je lijnen ziet in de omgeving, kijk dan eerst goed wat je ermee kunt. Door er creatief mee aan de slag te gaan, ga je soms net een stapje verder om net dat ene plaatje te maken.