Zwart-wit voor straatfotografie

Amy Schutte 451
Standaard maken digitale camera’s kleurenfoto’s. Dat is goed, want dan hebben we achteraf nog de keuze of we de foto in kleur willen behouden, of voor een zwart-wit conversie gaan.

In het genre straatfotografie wordt van oudsher vaker gebruik gemaakt van zwart-wit foto’s dan in de meeste andere genres. Wat is het voordeel van zwart-wit in straatfotografie?

Zwart-wit is tijdloos

Rond 1960 werd het voor consumenten mogelijk om kleurenfoto’s te maken, maar fotografie bestond toen al vele jaren. Bovendien was kleurenfotografie toen nog duur, dus het duurde nog een poos voor het mainstream werd. Zwart-wit foto’s hebben daardoor een tijdloze uitstraling. Bij sommige straatfoto’s past dat erg goed, zeker bij die waarin het onderwerp ook tijdloos is. Denk mensen en gebouwen.

Hoog contrast

Zwart-wit foto’s werken vaak erg goed wanneer je te maken hebt met hoge contrasten. Om die reden zetten veel fotografen de foto’s die ze in de felle middagzon maken om naar zwart-wit. Wanneer je in straatfotografie te maken hebt met hoge contrasten, bijvoorbeeld omdat de lucht heel licht is maar je onderwerp in de schaduw staat of loopt, werkt een zwart-wit conversie vaak uitstekend. Je kunt straatfotografie immers nauwelijks regisseren. Een silhouet kan ook mooi zijn in zwart-wit!

Afleidingen

De meeste straatfotografen maken een soort documentaire: ze beelden een bepaalde plaats af op een specifiek moment. De meesten zullen zo min mogelijk willen aanpassen in Photoshop, en zeker geen grote inhoudelijke aanpassingen willen doen. Dat betekent dat je als straatfotograaf snel en instinctief moet reageren, en snel moet bepalen hoe je een compositie maakt. Afleidende dingen zou je al tijdens het fotograferen kunnen proberen te vermijden, maar dingen als verkeersborden, felgekleurde auto’s of stoplichten zijn natuurlijk niet helemaal te omzeilen. Door je foto naar zwart-wit om te zetten, vermijd je deze afleidende elementen.

Zwart-wit is niet altijd het beste voor straatfotografie

Er zijn natuurlijk ook zat voorbeelden waarin kleur juist een enorme boost geeft aan je foto. Wanneer de kleuren elkaar complementeren bijvoorbeeld, of wanneer er juist een mooie vakverdeling van kleuren bestaat. Benader je foto’s af en toe eens als een schilder, door er van een afstandje naar te kijken. Als fotograaf, en zeker als straatfotograaf, richten we ons vaak vooral op het onderwerp. Natuurlijk is dat ook erg belangrijk, maar kijk ook eens naar vormen en kleuren. Dan blijkt een zwart-wit conversie juist zonde te zijn!

Of een zwart-wit conversie in straatfotografie een goed idee is, is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Probeer het eens en kijk of het je bevalt!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy