Zo vindt je een verborgen camera

Zo vind je een verborgen camera

Zsarisse Knol 708
De kans dat iemand je bespioneert is klein, maar als je enige vermoedens hebt, dan kunnen deze tips je helpen om de meeste verborgen camera’s te vinden.

Eind maart werd er ineens melding van gemaakt: verschillende reizigers hadden verborgen camera’s gevonden in de Airbnb-accommodaties waar ze in verbleven. Een camera in een alarmklok, een minicamera in een rookdetector, noem het maar op. En Airbnb is niet de enige met dit probleem. Openbare toiletten en een groot aantal andere locaties zijn ook gespot met verborgen camera's die in gebruik blijken te zijn.

Met deze tips vind je een verborgen camera.   

1. Verbeter je observatie skills

Ziet die alarmklok op de plank eruit alsof hij niet op zijn plek staat? En hoe zit het dan met die rookdetectors, lijkt het alsof iemand eraan heeft gezeten? Volgens Reolink, makers van verschillende webbeveiligingscamera's, zijn de meest gebruikelijke plekken van een verborgen camera in rookdetectors, muurdecoratie, stopcontacten, bureauplanten, tissuedozen, teddyberen, zitkussens, planken, haardrogerhouders, wandklokken of wekkers. Zorg ervoor dat je daar goed op let!

2. Lichten uit, flits aan

Doe de lichten uit en loop rond met de zaklamp van je telefoon aan. De meeste cameralenzen, zelfs de kleine, reflecteren licht. Als je met een zaklamp schijnt op objecten, zal daar een reflectie verschijnen van de verborgen camera's.

3. Download een netwerkscan-app

Als je een netwerkscan-app downloadt, dan kun je zien welke apparaten gebruik maken van hetzelfde netwerk. Dat moet je alleen hopen dat de persoon die de verborgen camera heeft geplaatst, de camera niet op een ander netwerk heeft aangesloten, anders kun je hem niet vinden. Een andere reden waarom een camera niet op je netwerkscan voorbij zal komen kan zijn, omdat sommige kleine camera’s filmen op een simkaart. Hierdoor heeft het geen WiFi-netwerk nodig en verschijnt het dus niet op je app.

De beste gratis netwerkscan app die goed werkt is de Fing for iOS en Fing voor Android.

4. Ontkoppelen

Als je objecten er verdacht uit vindt zien, ontkoppel deze dan. Is het geen voorwerp dat gekoppeld is aan een stopcontact, gooi er dan een handdoek overheen of plaats kleine voorwerpen in een kast. Zo, licht uit. Niks te zien!

LEES OOK: NASA verkoopt de originele foto's van maanlanding

Verborgen camera's, waarom eigenlijk?

Waarom mensen je stiekem proberen te filmen? Dat is een vraag voor later. Hopelijk kun je wat met deze tips en zorg je ervoor dat je niet zomaar bespiedt kan worden.