Zo start je je eigen fotostudio

Zo start je je eigen fotostudio

Zsarisse Knol 638
Een fotostudio is ideaal om te hebben, maar soms denk je toch het niet voor jou is weggelegd. Laat ons je dan vertellen dat het niet zo is! Met een beperkte apparatuur kun je thuis ook al een fotostudio maken.

Wat ga je fotograferen in je fotostudio?

Er zijn allemaal verschillende soorten fotostudio's, je kan ze heel klein hebben of heel groot. Hoe groot of hoe klein, dat ligt aan wat je precies gaat schieten. Als je een auto of iets dergelijks wilt schieten, dan past het niet zo in je huiskamer, dan moet je fotostudio wel zeker erg groot zijn. Maar stel je maakt alleen foto's van sieraden, dan heb je genoeg aan een kleine fotostudio box die je kan kopen in de fotowinkel. Zo heb je dat ook als je een portretfoto gaat maken met alleen het hoofd als onderwerp, dan heb je helemaal geen grote studio nodig, maar als je een persoon volledig op de foto wilt hebben, dat vraagt dan wel om een ander soort ruimte dan voor de portretfoto.

Heb je ruimte beschikbaar?

Bekijk je ruimte en bedenk eens even, hoeveel ruimte kan ik eigenlijk beschikbaar stellen? Zou je je studio zo kunnen laten staan zonder dat het in de weg staat, of zal je dit steeds op moeten bouwen en ook weer opruimen wanneer je klaar bent? Kijk nu even naar je lichtomgeving, komt het licht mooi naar binnen? Zou het je model perfect kunnen verlichten? Of ben je van plan om gebruik te maken van flitsers of andere kunstmatige lichtbronnen? In dat geval, hou er rekening mee dat je verduisterende gordijnen hebt of dat je je ramen en bovenlichten beplakt. 

De achtergrond van je fotostudio

Een achtergrond kan je foto afmaken of verpesten, daar moet je dus wel rekening mee houden. Je zou net als andere fotografen, een achtergronddoek kunnen gebruiken of een achtergrondscherm en dit een paar meter achter de model plaatsen. Je kan het in allerlei kleuren en verschillende texturen kopen, maar je moet wel onthouden dat niet elk achtergrond er goed uit komt te zien op iedere foto. Dit is bepalend door de situatie die zich voo rhet doek gaat plaats vinden. Je zal er best even mee moeten oefenen om te kijken wat je vindt passen bij jouw foto’s.

LEES OOK: Trend: waterdruppels fotograferen

De apparatuur

Zonder licht, geen fotostudio! Als je weinig tot geen ervaring hebt, hoef je niet gelijk met veel lichtbronnen te werken zoals professionele fotografen wel doen. Begin daarom eerst met een flitser met een zelf uitgekozen lichtvormer en bekijk het resultaat daarvan. Als je er tevreden mee bent, voeg je een tweede flitslicht toe. Zo bouw je dit langzaam op. Je zou ook met reflectieschermen kunnen werken als je een beetje meer licht in je foto's wilt hebben. Een reflectiescherm kan veel bieden als de flitsers niet genoeg zijn. De meeste hebben een uitklapbare reflectiescherm op een statief, maar je kan ook gemakkelijk een reflectiescherm maken van een stukje wit karton of piepschuim. Het is effectief en goedkoop, wat wil je nog meer?