Zo maak je betere portretten

Fenna Kiebert 446
Deze tips kun je gebruiken voor het maken van betere portretten.

Het is een leugen dat een APS-C-sensorcamera geen geweldige portretten kan maken omdat er niet zoveel bokeh is. Als het gaat om headshots, is dat zeker niet waar. APS-C-sensoren zijn zeer capabel en hebben zelfs enkele voordelen ten opzichte van middelgrote en volformaat sensoren. Fotografen die Sony- en Fujifilm-spiegelloze camera's of Canon- en Nikon APS-C-camera's gebruiken, kunnen hoe dan ook geweldige portrettenmaken. Het is niet echt de camera die ertoe doet, als je de technische details overweegt.

Ten eerste; je hebt niet heel veel bokeh nodig om betere portretten te maken. Hoewel mensen denken dat het belangrijk is, zou het je verbazen hoe weinig het echt van belang is bij het maken van een beter portret. Hier is een lijst met dingen die er meer toe doen:

- Verlichting: je moet het persoon goed zien en ervoor zorgen dat hij gescheiden is van de achtergrond.

- Kleuren: zie bovenstaande opmerking.

- Compositie: je moet begrijpen wat je zien en weten wat je op beeld wilt krijgen

- Uitdrukking: Niemand wil echt gezien worden als verdrietig of ongelukkig in veel van hun headshots.

Belichting is van het grootste belang bij het maken van betere portretten

Belichting is heel belangrijk. Als je buiten fotografeert, raden we je aan te fotograferen in de schaduw, wanneer de zon is bedekt met wolken, of binnenshuis met zeer gerichte, specifieke verlichting. De belichting in de scène kan echt een stemming laten verschillen van de ene look naar de andere. Hier wat tips die je helpen bij het maken van betere portretten. 

Gebruik zachte verlichting. Zorg ervoor dat de lichtstraal een aantal maal groter is dan het onderwerp in het frame. Wat dat betekent is dat als je een beeld fotografeert met een paraplu, dan moet de paraplu groter zijn dan het hoofd en de romp.

Als je scène vereist dat je fotografeert boven ISO 400, kijk dan in het algemeen naar meer licht in de compositie of maak foto’s op een statief. Hoewel moderne camera's prima werk leveren tot ISO 6400, levert een lagere ISO een lagere ruis op. 

Verschillende soorten portretten

Er zijn meestal twee verschillende soorten portretten. De foto's van alleen het hoofd en gezicht van een persoon zijn redelijk standaard, maar bij een portret waarop een groter deel van het lichaam te zien is, kunnen de fotograaf en het onderwerp elementen zoals lichaamstaal in het kader gebruiken.

Als het gaat om het maken van headshots met een portretonderwerp, richt je op langere lenzen. 50 mm en langer is altijd de veiligste keuze, maar je kan streven naar 85 mm lenzen. Vanwege de manier waarop APS-C-lenzen met langer glas werken, heb je meer opnamekwaliteit nodig. Zorg er ook voor dat je een lens hebt met een snel diafragma. De reden hiervoor is dat je een uniek voordeel krijgt; het vermogen om meer licht te verzamelen, maar met meer focus op de persoon die je fotografeert. 

Het belangrijkste in het algemeen; de manier van omgaan met de persoon die je fotografeert. Vind een manier om echte emoties uit hen te halen wanneer je schiet. Dit kan te maken hebben met het vertellen van een grap, ze laten nadenken over een specifieke tijd in hun leven, of ze betrekken in een volledig gesprek. Hierdoor creëer je oprechte en spontane foto’s en maak je sowieso betere portretten.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna