Zo kom je erachter of je foto goed of slecht is

Zo kom je erachter of je foto goed of slecht is

Zsarisse Knol 216
Hoe beslis je of de foto die je hebt geschoten goed of slecht is? Dit is de vraag die fotografen zichzelf allemaal stellen tijdens de nabewerking.

Door te beslissen of je een goede foto hebt gemaakt na het schieten ervan, kun je veel tijd besparen. Maar natuurlijk kun je er ook veel van leren. Dit wordt jouw mantra: ‘Goede foto’s komen met ervaring;  ervaring komt met slechte foto’s.’

Foto balans

Ga eens op zoek naar een foto die je een aantal weken geleden hebt genomen. Brengt de foto hetzelfde gevoel bij je op als toen je de foto hebt geschoten? Zo niet, benoem dan waarom niet. Misschien is er wel te veel van iets aan een kant van je foto en te veel leegte aan de andere kant. Bekijk het eens goed. Er moet balans zijn tussen beide kanten van je foto anders is je foto oneven en niet fijn om naar te kijken. Kijk bij het schieten van de foto om het beeld heen, zo voorkom je deze fouten.

Flow in je foto 

Haal nu eens een andere foto tevoorschijn. Hoe ziet de flow in de foto eruit? Lijdt het object op de voorgrond je weg van de foto als je het volgt? Of blijf je bij de afbeelding wanneer je er naar kijkt. Neem bijvoorbeeld deze foto van deze tak. De tak op de voorgrond gaat naar links, waardoor je aandacht daar naartoe gaat in plaats van het midden van je foto. Er zit daarbij ook geen rustplaats voor je ogen, er gebeurt teveel in de foto. Dat komt door de compositie.

LEES OOK: Hoe werkt de camera van je smartphone?

Simpel en afleidingen

Bekijk nu deze foto. Je ziet al snel wat er mis is met de foto. De achtergrond van de bergen zien neemt vooral je aandacht, het wordt perfect verlicht en de lucht ziet er goed uit. En dan heb je de silhouetten van de bomen op de voorgrond die er perfect bij passen, maar toch ook weer niet. De bovenkant van de boom is net iets te hoog of te laag, waardoor het je achtergrond verbergt. Het leid af van de algehele foto.

Nu dat je weet wat een foto minder goed maakt, weet je waarop je moet gaan letten tijdens het maken van foto’s zodat je deze fouten niet maakt.

Bekijk de video om meer te weten of je foto goed of slecht is.