Zo gebruik je een rookbom in je foto

Een kleurrijke rookbom gebruiken in je creatieve foto's?

Zsarisse Knol 276
In de afgelopen jaren zijn rookbommen een nieuwe populaire fotografie accessoires geworden. Het voegt een kleurrijke twist toe aan portretfoto’s. Maar hoe ga je hiermee te werk?

Safety first!

Dit fotografieaccessoire kan heel heet worden en gaan vonken. We adviseren je dan ook om het niet te gebruiken in de buurt van alles wat vlambaar is. Blijf dus weg van de natuur, vooral als het droog is. Het is ook aanbevolen om het niet binnen te gebruiken of in openbare ruimtes.  

Zet je shot eerst klaar

Zo’n rookbom heeft een duur van 70-80 seconden. Dat betekent dat je alles eerst klaar wilt zetten voordat je hem afsteekt. Zet je lampen klaar, kies en perfectioneer je compositie, de pose van de model en al het andere wat je nodig hebt voordat je de pin eruit trekt.

Het kan rommelig worden

Wanneer de rook eruit komt, dan komt er ook veel los poeder mee. Als er wind is of wanneer de rookbom schuin naar het lichaam toe wordt vastgehouden, dan is het mogelijk dat het lichtgekleurde kleding kan bevlekken. Zorg ervoor dat je extra kleding mee hebt of deze shoot aan het einde van de dag doet om te voorkomen dat je de hele dag met vieze kleding rond loopt.

LEES OOK: Fotograferen met sterretjes

De pin uit de rookbom trekken

Wanneer je de pin uit de rookbom wil trekken, zorg ervoor dat de rookbom niet richting je lichaam is gericht. Houdt hem op een derde van de staaf vast. Er kunnen misschien vonken ontstaan, houdt  het accessoire daarom de eerste paar seconden van het lichaam af. Als je ziet dat het veilig is, kun je de rookbom richten op waar je de rook wilt hebben. 

Let op de vertraging

Zodra je de pin eruit hebt getrokken, dan heb je zo’n vijf tot tien seconden voordat er bruikbare rook uit komt. We bevelen aan om een assistent in te schakelen die je helpt om de pin eruit te trekken, vooral als je meerdere rookbommen wil gaan gebruiken.

Je model is vrij om te bewegen met de rookbom

Zodra de rookbom is aangestoken kan het zijn dat er rook in het gezicht van je model komt. De rook die eruit komt ruikt niet zo fijn, de model zal hiervan tranende ogen van krijgen. Instrueer hen om te bewegen en de rookbom ook rond te bewegen, zo voorkom je dat de rook in hun ogen blaast. Op die manier komt er ook wat actie in je beeld. Hierdoor zal je een andere vorm van unieke en interessante beelden krijgen.