Zelfportret tips voor de zelfkritische

Zelfportret tips voor de zelfkritische fotograaf

Zsarisse Knol 266
Hoe stom het ook mag klinken, het is niet ongewoon dat fotografen een beetje cameraschuw zijn. 'Ik sta liever achter de camera, dan ervoor' is een veelgehoorde uitspraak. Zelfs de meest getalenteerde fotografen hebben moeite met zelfportretten, maar met onze tips lukt het je wel!

Een zelfportret maken is een goede oefening. Niet alleen heb je een goede foto voor LinkedIn of je portfoliowebsite, je leert ook nog eens trucjes om modellen te laten poseren door het op jezelf uit te testen. En zodra jij weet wat werkt, kun je je modellen ook beter aansturen vanachter de camera! Werk met onze tips als je nog niet helemaal comfortabel bent met zelf in het middelpunt van de belangstelling te staan. 

Afstand houden

Als je de neiging hebt om elk kleine detail van je gezicht of lichaam te bekritiseren, plaats jezelf dan in een grotere context. Hiermee zal de aandacht niet blijven liggen op mogelijke imperfecties. 

Met je rug naar de camera

Door met je rug naar de camera toe te staan nodig je de kijker uit om de foto te zien vanuit jouw perspectief. Tevens helpt het je om ongemakkelijke poses te vermijden omdat je niet in de camera hoeft te kijken.

Schuil en bedek jezelf

Gebeurt het wel vaker dat je niet-vleiende gezichtsuitdrukkingen maakt wanneer er een camera op je gericht staat? Verstop je gezicht achter een interessant voorwerp. Hiermee haal je de druk weg van jezelf om een perfecte gezichtsuitdrukking te forceren. Als bijkomend voordeel kun je ook nog eens een item showen wat voor jou belangrijk is, iets uit je portfolio bijvoorbeeld.  

Gebruik afsnijdingen in je kader

Wacht, we hadden het over een zelfportret toch? Waarom zou je er dan niet met je hoofd op staan? De kijker gaat van nature op zoek naar de ogen van een persoon in een foto. Als die er niet zijn, leg je de focus op iets anders. Jij bepaalt wat, dus ga er niet te laks mee om.

LEES OOK: Creatieve fotografie tips

Kijk omlaag!

 

Voor dit laatste zelfportret ga je wel recht voor de camera zitten. Spannend? Kijk naar beneden, hou iets in je hand en kijk ernaar bijvoorbeeld.  Voor de kijker lijkt dit mysterieus en voor jou is het ook minder confronterend.

Meer tips? Bekijk dan onderstaande video.