Winterfotografie: waar moet je op letten?

Winterfotografie: waar moet je op letten?

Liesbeth Wesdijk 474
De dagen zijn kort en eigenlijk zou je qua temperatuur liever binnen willen blijven. Maar het is zo prachtig buiten en met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je het jezelf best aangenaam maken. We geven je 10 tips!

 

1) Houd je batterijen warm

Als het koud is werken je batterijen niet zo goed. Zorg dus altijd voor een extra set batterijen en bewaar die op een warme plaats tegen je lichaam. Zolang je nog niet aan het fotograferen bent, kun je je camera het beste in de tas houden, zodat ook die batterijen op temperatuur blijven.

2) Kleed je goed aan

Als je koud en nat bent, voel je je ellendig en zal je winterse fotografie-avontuur niet lang duren. Zorg dat je veel lagen kleding aan hebt, als je het warm hebt, kun je altijd een laagje uitdoen. Het beste is als het onderste laagje van een stof is die snel droogt, liever dus geen katoen, want dat blijft vochtig, waardoor je weer afkoelt. Liever dus ook geen spijkerbroek, maar een broek die wind en waterbestendig is. Draag een muts als dat nodig en vergeet vooral niet om goede, warme, waterdichte schoenen of laarzen aan te doen.

3) Trek goede handschoenen aan

Het is best lastig om met handschoenen aan de knoppen van de camera goed te bedienen. Toch heb je, als het echt serieus koud is, goede handschoenen nodig. De fotospeciaalzaak kan je hierin adviseren, want er zijn zeker handschoenen te koop waarmee je ook nog alle knoppen goed kunt bedienen. Zeker als je vaker in koude omstandigheden fotografeert is dat de investering waard!

4) Laat je apparatuur acclimatiseren

Het regelmatig van binnen naar buiten gaan en omgekeerd, is funest voor je apparatuur. Er vormt zich condens zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van je toestel en lens. Laat je camera wennen aan de temperatuur buiten in de kou en binnen in de warmte door hem in de tas te laten voor je hem eruit haalt. Het liefst toch wel minstens een uur. Als de lens beslaat kun je sowieso niet fotograferen.

5) Let op je belichting

Een sneeuwlandschap maakt je camera in de war. Als je de belichting niet handmatig aanpast, zal hij vanzelf onderbelichten, waardoor de sneeuw grijs uitvalt in plaats van mooi wit. Controleer dus goed je LCD scherm en je histogram en pas je belichting eventueel aan. In de nabewerking kun je ook nog van alles doen, maar beter is het om tijdens het fotograferen alles al goed voor elkaar te hebben. Hier lees je meer over belichtingscompensatie.

6) Bescherm je apparatuur

Wanneer sneeuw of hagel smelt, kan het vocht je camera binnendringen. Zorg dus dat tijdens het fotograferen je camera en lens beschermt zijn met een regenhoes die goed past. Zo'n hoes kost bijna niks en neemt nauwelijks ruimte in beslag in je tas.

7) Isoleer je statief

Dit klinkt misschien een beetje overdreven, maar zeker een aluminium statief geleidt de koude enorm. Wanneer je de poten isoleert met b.v. buisisolatie, wat je voor weinig geld bij elke bouwmarkt kunt kopen, zijn je handen je dankbaar!

8) Gebruik het winterlicht

Omdat de zon in de winter niet zo hoog aan de hemel staat, is het licht veel fijner en zachter om te fotograferen. Evengoed is het licht rond zonsopkomst en ondergang het mooist, maar in de winter hoef je daar tenminste niet zo vroeg je bed voor uit!

9) Zorg ervoor dat je niet uitgedroogd raakt

Iets waar je misschien niet zo 1-2-3 aan denkt in de winter, maar ook dan loop je kans op uitdroging. Zeker met al die laagjes kleding aan en als je er flink op uit trekt, verlies je veel vocht. Neem daarom minstens één flesje water mee en houdt die dicht bij je lichaam, zodat het water niet kan bevriezen.

10) Bescherm je huid en ogen

Sneeuw reflecteert het zonlicht en de schadelijke UV-stralen. Om te zorgen dat je niet sneeuwblind wordt is het belangrijk om tijdens een zonnige dag een goede zonnebril te dragen. Vergeet ook niet om je huid te beschermen tegen zonnebrand als je er lang op uit trekt.

Bonustip: In de winter zijn de nachten vaak erg helder, ideaal dus voor astrofotografie. En, in de winter heb je geen last van die ellendige muggen!

Dat waren onze tips om jezelf en je apparatuur goed te beschermen tegen de koude. Dus laat je niet verder tegenhouden en trek er op uit zodra het landschap prachtig wit kleurt! Veel plezier. Heb je een mooie winterfoto gemaakt, net als Wim van de Bult, plaats hem dan in onze gallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth