Wildlife fotografie: 5 tips

Wildlife fotografie: 5 tips

Zsarisse Knol 341
Wanneer je op vakantie bent in een land zoals Afrika, dan kan je al heel snel wilde dieren tegenkomen. En jij, als fotograaf, wil dat moment natuurlijk vastleggen. Hier zijn vijf tips hoe je wildlife het beste kunt benaderen.

Schiet vanaf je voertuig

Wanneer je naar wilde dieren kijkt en deze wil fotograferen, dan blijf je zelf natuurlijk veilig. De beste manier om ze dan te fotograferen is vanuit je eigen voertuig. Hoewel het een sensatie kan zijn om dichtbij deze dieren te komen, onder meer omdat je een beter zicht hebt, is het voor je eigen veiligheid beter om in je voertuig te blijven. 

Richt je op de lucht

Een andere manier om wildlife te fotograferen is door op de dieren boven je te letten. Kijk omhoog en richt je op de lucht. Vogels die vliegen of rondjes om je heen maken zijn prachtige onderwerpen om te fotograferen.

LEES OOK: De leukste foto’s van de Comedy Wildlife Photography Awards.

Wildlife fotografeer je op ooghoogte

Een van de beste opties om wildlife te fotograferen is om op ooghoogte te komen. Om interessante shots van de dieren toe te voegen: hurk omlaag en ga op dezelfde hoogte als het dier staan.

Fotografeer van bovenaf

Wildlife is zoals bekend een echte uitdaging voor fotografie. En sommige wilde dieren, zoals luipaarden, zijn bekend als bijna ongrijpbaar. Foto’s schieten van een hoger punt, zoals op een toren, kan helpen met het spotten van dieren die zich in het hoge gras verstoppen. Ook kun je een drone gebruiken. Als je op een hoger punt kan komen, dan ben je waarschijnlijk meer op dezelfde hoogte als de vogels die langs je vliegen. Foto’s maken van vogels kan heen verslavend zijn en hen vliegend vast te leggen kan goede resultaten opleveren.

Oefen wildlife fotografie in een dierentuin

Wanneer je dieren fotografeert in een dierentuin, dan leer je de kneepjes van het vak. Wel heb je vaak te maken met beperkingen in het park, je kunt alleen fotograferen vanuit speciale kijkgaten of platformen. Door te oefenen op dieren in je omgeving of in je lokale dierentuin, kun je je wildlife fotografie verbeteren. Je leert immers wat werkt en zet dit dan ook in op het moment dat je op safari bent en wilde dieren tegenkomt.

Wildlife fotograferen in hun natuurlijke habitat kan een fantastisch fotografisch avontuur zijn voor elke fotograaf. Vergeet dus niet om tijdens je volgende uitje naar de dierentuin of een reis naar de echte mysterieuze wildernis je camera mee te nemen!