Genoeg keus om je helemaal uit te leven

Welk macro-objectief past het beste bij jou?

Remco Stunnenberg 326
Het begon met de sneeuwklokjes en de krokussen, maar met de bosanemoontjes is het macrofotografie seizoen nu echt van start gegaan. Bewapend met een macrolens ligt menig fotograaf in deze periode languit te genieten van de lente. Welk macro-objectief kies jij?

Allereerst, wat is macrofotografie? Macro is eigenlijk een 1:1 vergroting of groter. Dat betekent dat het onderwerp even groot op de sensor komt als het in werkelijkheid is. Met andere woorden: een onderwerp van twee centimeter wordt daarmee ook daadwerkelijk twee centimeter op je sensor geprojecteerd en zal dus een groot deel van de sensor beslaan.

Vast brandpunt

Echte macrolenzen zijn altijd lenzen met een vast brandpunt. Ze zijn er in diverse soorten waarbij het voornaamste verschil de brandpuntafstand is. Denk hierbij aan vijftig- tot en met zestig millimeter. Aangezien je met dit soort relatief korte brandpuntafstanden dicht op je onderwerp moet kruipen, zijn deze vooral geschikt voor niet bewegende onderwerpen. Denk aan de bosanemoontjes.

Insecten

Voel je meer voor het fotograferen van insecten dan doe je er verstandiger aan uit te zien naar een objectief met een langer brandpuntafstand. Denk aan 150- tot 180 millimeter objectieven. Daarmee kun je verder wegblijven van je onderwerp. Dat vinden de meeste insecten wel zo prettig.

Genoeg keus

Daarnaast is er ook nog een enorm aanbod van objectieven van rond de honderd millimeter. Wat beeldkwaliteit betreft doen eigenlijk al deze objectieven niet heel veel voor elkaar onder. De prijsverschillen zitten vooral in de specificaties. Denk hierbij aan wel of geen autofocus of wel of geen beeldstabilisatie. Er is kortom genoeg keus om je helemaal uit te leven. Heb jij er al zin in?

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco