Tutorialvideo

Waterval fotograferen met lange of korte sluitertijd? Waarom niet beide!

Christel  de Wolff 3788
Het fotograferen van een waterval blijft voor veel fotografen een magische bezigheid. Ga maar na, je gebruikt een stilstaand medium om een element vast te leggen dat steeds in beweging is. Hoe leg je dit watergeweld nu het beste vast?

Onder landschapsfotografen zijn watervallen een zeer geliefd onderwerp. En ook dat is niet voor niets natuurlijk, want de kolkende waterval is een uniek voorbeeld van de pracht die de ruige natuur te bieden heeft. Maar hoe leg je dit watergeweld nu eigenlijk vast?

Water bevriezen met een korte sluitertijd

Je kunt voor meerdere aanpakken kiezen een waterval vast te leggen. Denk aan het ‘bevriezen’ van de actie bij gebruik van een zeer korte sluitertijd. Druppels hangen dan in de lucht en je ziet iedere rimpeling in het water. Kies je voor deze aanpak dan zet je het water stil, maar omdat je zoveel details in de druppels ziet, zal het beeld alsnog dynamisch aanvoelen.

Melkachtig effect met een lange sluitertijd

Aan de andere kant van het spectrum heb je het fotograferen met een lange sluitertijd. Je kent de beelden wel van rustgevende meertjes die helemaal glad getrokken zijn, maar dit kun je ook doen met een waterval. Het zal lijken alsof er een waas of melkachtige substantie de berg afrolt. Door te fotograferen met een lange sluitertijd, vervagen de elementen in je foto die sneller bewegen dan de instelling waarop je fotografeert. Wil je dit effect bereiken dan zul je wel moeten overwegen om te fotograferen met filters. Neem je namelijk een langere sluitertijd dan zal er automatisch meer licht op je sensor vallen met als gevolg dat je foto mogelijk overbelicht raakt. Je kunt compenseren door de ISO zo laag mogelijk te houden en een klein diafragma te kiezen, maar als je foto daarna nog steeds aan de lichte kant is, neem dan een grijsfilter ter hand. Deze heb je in verschillende gradaties uitgedrukt in stops. Deze geven aan hoeveel stops aan licht er worden geblokkeerd door het filter. De hele sterke filters noem je ook wel Big Stopper.


Still uit video Adam Gibbs, het resultaat van zijn waterval met twee verschillende sluitertijden. 

Waarom kiezen voor één manier om een waterval te fotograferen?

Waarom zou je kiezen voor één manier om een waterval te fotograferen, terwijl beide van bovenstaande voorbeelden een prachtig beeld opleveren? Zo dacht ook fotograaf Adam Gibbs. In zijn tutorialvideo neemt hij je mee naar Myra Falls in Canada. Nadat hij je een inkijkje in zijn workflow als natuurfotograaf heeft gegeven (inclusief zijn schafttijd) neemt hij je mee in zijn nabewerking. Hij laat je zien dat je door middel van Adobe Photoshop een spectaculaire watervalfoto kunt maken, die zowel langzaam als snel gefotografeerd is. Oftwel, een waterval die het beste van twee werelden heeft: het mystieke effect en de details van de waterdruppels.

 

 

Meer spectaculaire natuurfotografie tutorialvideo’s van Adam Gibbs vind je op zijn Youtube-kanaal.

Je kunt deze techniek natuurlijk toepassen bij andere onderwerpen die je fotografeert. We zien jouw creatieve experimenten graag terug in onze gallery.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel