Portret- modelfotografie: wat voor kleding laat je je model dragen?

Redactie digifoto Starter 2217

Wanneer je een portret van iemand gaat maken, is het belangrijk dat je als fotograaf de leiding neemt. Daarom is het geen gek idee om advies te geven over de kleding van je model. Maar wat als je geen geboren stylist bent?

Dat je het een en ander van fotografie afweet, wil nog niet zeggen dat je ook in de mode thuis bent. Toch kan het helpen om je model wat tips te geven over hun kleding. Je laat zien dat je ervaring hebt en de leiding kunt nemen. Dat kan wat onzekerheid wegnemen, zeker bij mensen die ongemakkelijk worden voor een camera. Maar wat adviseer je dan?

Waarom is kleding belangrijk?

Omdat slecht gekozen kleding kan afleiden, en zo een goed portret kan verpesten. Wanneer de kleding niet past bij de sfeer van de foto, of wanneer je model zich niet prettig voelt in zijn of haar kleding, kan dat je foto verpesten. Besteedt er dus in elk geval wat aandacht aan.

Doel van de kleding

Wanneer je een foto van iemand maakt, een portret, heb je waarschijnlijk een bepaald doel voor ogen. Dat kan eenvoudigweg zijn om die persoon zo mooi mogelijk af te beelden. Of misschien wil je een foto in een bepaalde stijl maken. Stel het doel duidelijk en overleg eventueel met het model, zeker wanneer het model een klant is. Natuurlijk stem je de kleding af op het doel van de shoot. Kleding moet sowieso helpen met:

  • Duidelijk maken dat de persoon of personen het onderwerp zijn
  • Flatteren
  • Niet de aandacht opeisen

Welke kleding raadt je aan

Als je een middeleeuws thema in gedachte hebt, raadt je natuurlijk andere kleding aan dan voor een zakelijke shoot. Maar over het algemeen kun je het volgende adviseren aan je model:

  • Draag kleding die lekker zit
  • Voel je goed in de kleding. Niet je ding? Trek het dan niet aan voor een fotoshoot. Ongemak is moeilijk te verbergen.
  • Draag kleurtonen die elkaar aanvullen, bijvoorbeeld één kleur in verschillende tinten. Anders wordt het al snel kermis
  • Bij groepsfoto’s: bepaal kleurtonen en probeer iedereen binnen die kleuren te laten kleden. Eén kleur kan soms wat truttig zijn, maar wanneer iedereen iets anders doet kan het afleiden. Je hebt het dan in elk geval niet zelf in de hand
  • Laat het model meerdere outfits meenemen. Als de kleding dan niet goed op de foto overkomt, heb je andere opties.
  • Kies voor shirts met mouwen, bij voorkeur tot in elk geval voorbij de elleboog
  • Niet teveel vlees (aka niet te korte rokken voor dames, geen korte broek voor heren)
  • Geen grote felgekleurde accessoires, zoals juwelen of hoedjes

Zoals je model is

In de meeste gevallen wil je in je portret de essentie van die persoon vangen. Je wil uiteindelijk een foto van die persoon zoals diegene is. Leg daarom uit aan je model dat ze zich natuurlijk op hun mooist mogen kleden, maar wel zichzelf blijven. Iemand die je kunt uittekenen in een spijkerbroek die op de foto gaat in een cocktailjurk, zal zich niet gemakkelijk voelen maar zal zich ook niet herkennen in het eindresultaat. Of iemand die naturel door het leven gaat en die zich zwaar opmaakt voor de foto, zal wellicht het eindresultaat ook niet mooi vinden.

Wees niet dwingend

Zeker wanneer je model een klant is, hebben ze zelf natuurlijk ook input. Zelf als je het er misschien niet helemaal mee eens bent. Wees aardig en als hij of zij iets echt wil, doe het gewoon. Dan is er vast ook nog ruimte voor jouw manier.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie