Wanneer is een monopod handig?

Amy Schutte 182
Er zijn veel technieken of vormen van fotografie waarbij we een statief aanraden. Maar in sommige gevallen kun je met een monopod prima uit de voeten.

Een monopod werkt niet helemaal hetzelfde als een statief, maar het biedt wel stabiliteit aan je camera. Wanneer kies je voor een statief, en wanneer is een monopod - of eenpootstatief- juist handig?

Voordelen van een monopod

Een monopod is een statief met één poot in plaats van drie. Net als statieven komen ook monopods in verschillende maten en draagvermogens. Ze zijn kleiner en passen gemakkelijker in een tas of koffer. Monopods zijn sneller en gemakkelijker bij te stellen, want je hoeft maar één poot te verstellen en te plaatsen in plaats van drie. Dus, in omstandigheden waarin je snel moet kunnen reageren, is een monopod handiger dan een statief. Ze worden vaak gebruikt om het gewicht van een zware combinatie van camera en objectief te ondersteunen: je ziet veel sportfotografen met monopods omdat de teleobjectieven die zij gebruiken flink doorwegen.

Nadelen van een monopod

Een eenpootstatief is er alleen als extra ondersteuning van de stabiliteit, maar je handen (of armen) zijn nog steeds de stabiliserende factor. Camera shake kan nog steeds ontstaan terwijl je een monopod gebruikt. Lange sluitertijden om melkachtig water, een timelapse of bewegingsonscherpte te verkrijgen kun je niet met een monopod doen, of in elk geval lang zo goed niet als met een statief. Met een statief kun je de camera helemaal loslaten, waardoor geen enkele trilling doordringt, en dit kan niet met de éénpoot. Een monopod geeft dus meer stabiliteit dan alleen je armen en handen, maar is geen vervanging van een statief.

Voordelen van een statief

Een statief heeft drie poten, daar komt de Engelse naam tripod dan ook vandaan. Een statief is over het algemeen stabiel. Je kunt de poten afzonderlijk van elkaar in en uitschuiven, waardoor het ook op oneffen grond mogelijk is om de camera waterpas neer te zetten. Zodra de omstandigheden niet ideaal zijn, vooral bij weinig licht, vergroot een statief de mogelijkheden significant. Maar ook bij macro, waarbij je een enorme vergroting maakt van een klein onderwerp, draagt een statief bij aan een scherpe foto. Camerabeweging wordt hiermee immers volledig ondervangen. Je kunt creatief aan de slag, door met bewegingsonscherpte van het onderwerp te spelen. Ook bij weinig licht, zoals een sterrenhemel, kun je het maximale uit je camera halen.

Nadelen

Een statief is een onhandig ding. Zelfs als je voor een lichtgewicht model kiest, zijn ze redelijk groot. Als je met de auto ergens naartoe gaat is dat niet zo erg, maar tijdens een vliegreis merk je al snel hoeveel ruimte het opslokt. Ook op een hike kom je al snel tot de conclusie dat het een behoorlijk onhandig ding is. Ook opgesteld kan hij onhandig zijn. In een drukke winkelstraat bijvoorbeeld, sta je waarschijnlijk behoorlijk in de weg met je statief. Bovendien duurt het langer om je foto te maken. Je moet het statief tevoorschijn halen, op de juiste hoogte afstellen, waterpas zetten, camera erop, compositie bepalen en aanpassen… Wanneer je uit de hand schiet ben je veel sneller en kun je gemakkelijker kleine aanpassingen maken. 

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy