Waarom zwart-witfoto's in kleur schieten?

Redactie digifoto Starter 4967

Het klinkt misschien vreemd, maar als je een mooie zwart-witplaat wilt maken, kun je het beste in kleur fotograferen. Dat heeft alles te maken met de kleur van het licht. Wij leggen je uit hoe het zit.

Vroeger koos je tussen een kleurenrolletje of een zwart-witfilm. Nu kunnen de meeste digitale camera's in beide varianten fotograferen. Toch is het aan te raden je camera niet in te stellen op zwart-wit, maar altijd voor kleur te kiezen. Je kunt je beeld dan later via een bewerkingsprogramma omzetten naar zwart-wit.

Kleurinformatie

Waarom dat zo is heeft alles te maken met de informatie in een foto. Een kleurenfoto bevat namelijk kleurinformatie. Die kleurinformatie is belangrijk om een contrastrijk (en dus geen flets) resultaat te krijgen, ook al maak je de foto later op je computer zwart-wit. Een zwart-wit-foto bestaat alleen uit verschillen in donker en licht, terwijl een kleurenfoto ook nog de informatie over de kleur van het licht bevat. Als je een kleurenfoto opslaat als een zwart-wit-foto, dan 'vergeet' de camera simpelweg de informatie over de verschillende kleuren. Het gevolg is dat een onderwerp dat er eerst nog uitsprong door zijn kleur, nu kan wegvallen tegen de achtergrond. In een kleurenfoto kun je duidelijk het verschil zien tussen bijvoorbeeld rood en blauw, in een zwart-wit-foto zie je dat logischerwijs niet. Het kan zelfs zo zijn dat een bepaalde kleur blauw en een bepaalde kleur rood veranderen in dezelfde tint grijs. Zo kan die spetterende foto van een vuurtoren bij een strak blauwe lucht opeens veranderen in een grauwe plaat van een grijze vuurtoren bij een strak grijze lucht.  

Geen spijt

Bovendien kan het zomaar zo zijn dat je wel het plan had om een zwart-wit foto te maken, maar dat de kleurenvariant uiteindelijk toch veel mooier is. Door in kleur te fotograferen heb je altijd nog de keuze. Want hoewel je kleur makkelijk naar zwart-wit om kunt zetten, kan dat omgekeerd niet. Er is immers geen kleurinformatie beschikbaar.

zwartwit

Links zie je diverse gekleurde bollen, rechts zie je dezelfde bollen na omzetting naar zwart-wit

Voorproefje

Het nadeel van je foto pas later omzetten, is dat je op je display geen voorbeeld ziet van je zwart-wit foto. Je weet dus alleen hoe de foto er in kleur uitziet. Als je camera in RAW kan schieten, kun je dat probleem ondervangen. Je stelt je camera dan in op zwart-wit (monochrome) en schiet in RAW. Je ziet op je display dan een kleurloze foto, maar de kleurinformatie wordt ook opgeslagen. Zo kun je later achter je computer zelf nog bepalen welk beeld je gebruikt en de kleurenfoto handmatig omzetten naar zwart-wit.

Het omzetten van kleur naar zwart-wit kan op veel manieren. Bijna elk bewerkingsprogramma heeft wel een functie waarmee je de kleur uit je foto haalt. Sommige van deze programma's geven duidelijk mooiere resultaten dan anderen, dat heeft alles te maken met hoe ze met de kleurinformatie omgaan. 

Meer weten over fotografie? Lees al onze edities nu ook digitaal.

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie