Voorkom te zware fotospullen

Amy Schutte 205
Heb je een hele tijd uitgekeken naar een leuke fotografie trip, wandeling of gewoon een middagje op pad met de camera, ben je na een uur al dat gesjouw al beu. Dat gebeurt ons allemaal weleens, dus voorkom te zware - of te veel - fotospullen.

Het kan echt een dagje fotograferen verpesten, of zelfs problemen geven als je op reis gaat - teveel bagage is immers een kostbare aangelegenheid. Te zware fotospullen. Dit kun je voorkomen door goed over na te denken over wat je meeneemt. 

Voorkom te zware spullen, bereid je voor

Het is nooit prettig om met een overvolle tas met zware fotospullen rond te sjouwen. Zeker in de zomer, als het lekker warm kan worden, kan het je doen besluiten om eerder op huis aan te gaan. Hoe weet je nu wat je mee moet nemen? Kijk eens bij de Exif gegevens van de foto’s die je het laatste jaar hebt genomen. In Lightroom kun je hiervoor de Metadata filter gebruiken. Je ziet snel welk objectief of objectieven je het meeste gebruikt. Laat de rest thuis, tenzij je met een bepaal doel op pad gaat waar je een ander soort apparatuur voor nodig hebt. Neem ook alleen een statief mee als je die daadwerkelijk van plan bent te gebruiken. 

Wat neem je wel mee? Je camera

Uiteraard is een camera handig als je wil fotograferen. Welke camera dat is, is aan jou. Je kunt je DSLR meenemen, systeemcamera’s zijn vaak wat kleiner en lichter. Sommige fotografen schaffen een compactcamera aan, speciaal voor op reis. In dat geval kun je niet van objectief wisselen en daardoor minder controle over je beeld hebben, maar een goede compactcamera kan nog steeds goede beeldkwaliteit leveren. Voor fotografie heb je een camera nodig, dus die gaat op de lijst.

Geheugenkaarten zijn geen zware spullen

Veel foto’s betekent veel geheugen. Niets is zo vervelend als volle geheugenkaarten, waardoor je erop uit moet om nieuwe te scoren. Beter teveel dan te weinig, geheugenkaarten nemen immers weinig plek en gewicht in. Om verlies - en dus grote teleurstellingen te voorkomen - kun je beter meerdere kaartjes meenemen, dan één met veel geheugen. Als er dan iets mee gebeurt, ben je niet in één klap al je foto’s kwijt. 

Statief: ja of nee

Of je een statief mee neemt, is persoonlijk. Als je bijvoorbeeld met lange sluitertijden aan de slag wil, is het een must. Maar een statief is een onhandig ding, en zelfs de meeste lichtgewicht statieven zijn op den duur behoorlijk zwaar. Als je niet zeker weet of je je statief zult gebruiken, kun je ‘m misschien beter thuislaten. Er zijn andere manieren om je camera te stabiliseren. Wellicht ben je in de mogelijkheid om later terug te keren als je toch echt een statief nodig hebt. Maar vaak loont het de moeite niet om een statief ‘voor de zekerheid’ mee te nemen.

Denk ook aan jezelf

Als je een dagje op pad gaat met je camera, moet je het natuurlijk ook leuk maken voor jezelf. En niet alleen maar bang zijn voor te zware fotospullen. Oke, het fotograferen is al leuk, maar denk ook aan koek en zopie, zonnebrandcrème en misschien een pet of hoed als de zon fel is. En een mobiele telefoon, voor het geval je verdwaald!


 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy