Voorkom dat anderen (online) jouw foto stelen

Amy Schutte 173
Wanneer je zelf een mooie foto gemaakt hebt, wil je ook zelf bepalen wat er met deze foto gebeurt. Helaas worden foto’s nog wel eens onrechtmatig gebruikt: er zitten mensen op het internet die je foto’s stelen.

Soms weten de dieven wellicht niet eens dat dat niet mag, soms is het doelbewust. Kun je diefstal van je foto’s voorkomen? Ja! Lees verder.

Voorkom stelen: weet waar je eigen foto’s zijn

Om te beginnen is het natuurlijk handig om op de hoogte te zijn van het stelen van je foto's. Hoe weet je eigenlijk wie je foto’s gestolen heeft? Je kunt er natuurlijk bij toeval achter komen, zeker als je foto’s maakt in een bepaalde niche. Maar je kunt ook actief op zoek gaan. Google heeft daar een fijne functie voor. Ga naar images.google.com en klik op het camera icoontje in de zoekbalk. Hier kun je een URL plakken, bijvoorbeeld van de pagina op je eigen website waar de foto te vinden is, of je kunt foto’s slepen vanaf je computer. Google gaat op zoek naar afbeeldingen die veel overeenkomsten hebben. Vind je je eigen foto terug? Dan kun je de site bezoeken of met de rechtermuisknop de eigenaar van de website waar de foto op staat benaderen.

Geef je foto's een watermerk

Een watermerk is de meest voor de hand liggende en meest gebruikte methode om beeld stelen tegen te gaan. Door het plaatsen van je eigen naam, je bedrijfsnaam of je website in deels doorschijnende letters over je foto heen, is het direct duidelijk wie de foto gemaakt heeft. Een watermerk kun je gemakkelijk maken in speciaal daarvoor ontworpen programma’s of apps. Hier lees je hoe. Het nadeel van een watermerk is, dat je het vaak netjes in de rand van je foto zet om de compositie en impact van je foto niet te verstoren. Maar daar is het ook vrij gemakkelijk van de foto af te knippen. In principe kunnen kaadwillenden, met wat bijsnijdwerk, je foto dus nog steeds stelen. Om dat te voorkomen kun je een groot watermerk pontificaal over je foto heen plaatsen voordat je deze deelt, maar dat is niet mooi en heeft voor veel fotografen dus niet de voorkeur.

Plaats een verstopt watermerk

Er zijn ook manieren om informatie aan je foto mee te geven, zoals copyright informatie, zonder dat deze direct zichtbaar is. Wanneer je de foto dan opent op een computer of in een fotobewerkingsprogramma, kun je hiermee aantonen dat het jouw foto is. Programma’s waar je dit mee kunt doen zijn  IIC Publisher (gratis) of Digimarc. Hiermee is niet direct een watermerk zichtbaar, maar je kunt achteraf altijd aantonen dat de foto van jou is. Overigens kun je in Photoshop > bestandsinfo ook copyrightinformatie toevoegen. Ook dan kun je achteraf aantonen dat de foto de jouwe is. Het nadeel hiervan is dat dit vrij gemakkelijk aan te passen is, dus bij dieven die weten wat ze doen zal dit niet werken.

Resolutie

Een meer effectieve manier is om je foto’s online alleen in lage resolutie te verspreiden. Zo kunnen je foto’s online nog wel gegapt worden, maar in elk geval niet voor print. Een formaat van 1200x800 met een resolutie van 72 pixels per inch (ppi) is meestal genoeg voor een foto op het internet. Met een resolutie van 72 ppi kun je de foto niet afdrukken of vergroten, of in elk geval niet in een goede kwaliteit.

Maak van je foto een GIF

Door een (transparante) GIF over de foto heen te leggen, is de foto beveiligd tegen diefstal. Met de rechtermuisknop download een eventuele dief op die manier namelijk een leeg bestand. Je kunt een kleine, transparante GIF gebruiken van bijvoorbeeld 8 x 8 pixels. In HTML of via de backend van je website kun je de GIF over je foto heen leggen.

Je kunt het stelen van je foto dus wel degelijk voorkomen. Ongetwijfeld kunnen mensen die echt kwaad willen dat nog steeds doen, maar we maken het ze niet te makkelijk.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy