Vind jouw fotografiestijl

Vind jouw fotografiestijl

Zsarisse Knol 300
Een fotografiestijl vinden klinkt als een hele klus. Hoe weet je nou welke fotografievorm bij jou past? Wij vertellen hoe je het kan vinden.

Kijk niet naar anderen

Stop met het kijken naar het werk van anderen met de gedachte ‘ik wou dat ik dat kon schieten’. Als je inspiratie nodig hebt, kijk dan eens om je heen. Inspiratie is te vinden in jouw huis, in je stad, met je familie. Er is eigenlijk overal wel inspiratie te vinden... De kunst zit hem in het zien van de inspiratie. 

Niet kopiëren en plakken

Kopieer niet de fotografiestijl van iemand anders. Ken je de gezegde ‘imitatie is de meest pure vorm van vleierij’? Laat ik je dan zeggen dat het ook de meest irritante is. Dan heb ik het niet eens over dat het vervelend is voor de persoon die je kopieert, maar het is ook vervelend voor jou. 

Neem in plaats van te kopieren, een idee en ga er mee verder. Bekijk wat je van die fotografiestijl vindt en maak het onderdeel van jouw fotografiestijl. Misschien is het de bokeh in iemands werk waar je zo van houdt of is het de lensflare? Je zal zeer waarschijnlijk één of meerdere elementen uit iemands werk halen, je hoeft alleen maar aan te geven wat je leuk vindt eraan. Neem die elementen mee en maak het je eigen idee. Laat het je inspireren en ga het niet kopiëren.

Vind je fotografiestijl door elke dag te oefenen

Schiet elke dag één foto. Als je elke dag een foto schiet, dan verschijnt je fotografiestijl vanzelf. Ga elke dag iets fotograferen, richt je lens op alles en iedereen. Probeer eens verschillende ideeën uit in zowel het fotograferen als het nabewerken. Na een tijdje bekijk je je foto's en herken je vanzelf overeenkomende elementen die jouw stijl bepalen. Je weet dat je het hebt gevonden, de volgende stap is om er verder mee te gaan.

LEES OOK: Moody portretten: 6 tips

Slechte techniek is geen ‘fotografiestijl’

Leer als eerst en vooral de regels van fotografie. Je moet de juiste techniek en regels kennen voordat je ze wilt gaan breken. Je moet weten hoe je de juiste witbalans kiest, hoe je een afbeelding samen kan stellen en nog veel meer. Een oranje huidtint bijvoorbeeld is geen stijl! Het is een verschrikkelijke witbalans met de onjuiste belichting. Wees niet lui en noem het ‘een fotografiestijl’ want dat is het niet. Het is een slechte techniek en een slecht excuus, je kan beter!

Denk aan wat JIJ wilt

Doe je sommige dingen en koop je bepaalde producten omdat jij dat wilt of omdat iemand anders dat wil? Nee toch?Doe de dingen die je wilt doen, omdat jij dat leuk vindt. Wil je in zwartwit schieten? Doe het! Wil je met stilleven aan de slag? Doe het! Het klinkt logisch, maar veel mensen hebben moeite om dingen te doen omdat zij dat willen. 

Een fotografiestijl vinden is zeker geen makkelijke klus. Zeker niet met alle fotografen, blog, Instagrams en Facebook feeds om je heen.. Wij moedigen je aan om een stap naar achteren te zetten en doen wat jij leuk vindt!